تست استرس یا تست ورزش (الکتروکاردیوگرام تحت استرس، تست ارگومتری)، یک بررسی تشخیصی است که تغییرات الکتروکاردیوگرام را در طول تلاش فیزیکی ارزیابی میکند. این معاینه شامل استفاده از ابزاری (الکتروکاردیوگراف) است که قادر به ثبت و گزارش گرافیکی ریتم و فعالیت الکتریکی قلب در هنگام انجام تمرینات بدنی شدید است. هدف از تست ورزش، شناسایی وجود مشکلات قلبی است که در شرایط استراحت ظاهر نمیشوند.
تست ورش چیست؟
تست ورزش یک تست ابزاری است که به شما امکان میدهد عملکرد قلب را در هنگام انجام فعالیت بدنی شدید بررسی کنید. این آزمایش شامل جمع آوری اطلاعات مربوط به تغییر در تعداد ضربان و ریتم قلب ثبت شده از طریق نوار قلب است. تست ورزش را میتوان به صورت پایش مداوم ECG و ثبت در فواصل منظم در حین انجام تمرینات برای افزایش تدریجی بار قلب خلاصه کرد. ورزش روی تردمیل یا روی دوچرخه در بازه زمانی مشخص و سرعت معین انجام میشود.
چرا تست ورزش انجام میشود؟
تست ورزش بیشتر برای تشخیص نارسایی عروق کرونر (تنگی یا انسداد در عروق تغذیه کننده قلب) و یا برای پیگیری بیماران به منظور تشخیص این نارسایی انجام میشود. علاوه بر این، از تست ورزش برای اهدافی مانند تعیین ظرفیت ورزش، بررسی پاسخ فشار خون به ورزش، بررسی اختلالات هدایتی که ممکن است با ورزش رخ دهد و تعیین علت غش کردن، استفاده میکنند.
چگونه باید برای تست ورزش آماده شد؟
برخی از داروهای مربوط به قلب یا فشار خون ممکن است لازم باشد قبل از تست ورزش قطع شوند. پزشک به شما اطلاع خواهد داد که کدام دارو در چه زمانی قطع شود. اگر فشار خون بالاتر از مقدار مشخصی باشد، مانعی برای تست ورزش است و ممکن است نیاز به تعویق آزمایش داشته باشد. به همین دلیل، مصرف داروهای مجاز فشار خون در روز آزمایش صحیح است. دو ساعت ناشتا بودن قبل از تست ورزش کافی است؛ اما توصیه میشود صبحانه و ناهار معمولی 2 ساعت قبل از آن مصرف شود. در این مدت سیگار نکشید. توصیه میشود در روز آزمون، لباس گرمکن یا شورت و کفش ورزشی به همراه داشته باشید.
تست ورزش چگونه انجام میشود؟
تست استرس یا ورزش بر روی تردمیل و زیر نظر پرستاران مجرب انجام میشود. پرستار شما را برای آزمایش آماده میکند. الکترودهایی برای ضبط نوار قلب به قفسه سینه شما وصل میشود و نبض و فشار خون شما در شرایط استراحت اندازه گیری میشود. در شروع تست، تردمیل به آرامی و با شیب کمی حرکت میکند. سپس طبق پروتکل تمرینی اعمال شده، هر سه دقیقه یکبار، مقداری افزایش سرعت و شیب ایجاد میشود. در ابتدا، راه رفتن با سرعت مشخص کافی خواهد بود، اما ممکن است لازم باشد در سطوح پیشرفته بدوید.
هدف در اینجا این است که بار فزایندهای بر قلب وارد کنید و ضربان قلب را به حداقل مقدار مشخصی برسانید که با توجه به سن شما محاسبه میشود (با افزایش سن، ضربان قلب کاهش مییابد). در این چارچوب، مدت زمان ورزش با توجه به سن و ظرفیت تلاش شما متفاوت خواهد بود. میانگین زمان حدود 8-10 دقیقه است. در طول آزمایش، ریتم قلب شما به طور مداوم بر روی صفحه نمایش کنترل میشود و فشار خون شما در هر مرحله (هر 3 دقیقه) اندازه گیری میشود.
قبل از تست استرس چه باید کرد؟
حداقل از دو ساعت قبل چیزی نخورید؛ اما توصیه میشود صبحانه و ناهار معمولی را 2 ساعت قبل از تست میل کنید. در این مدت سیگار نکشید. در مورد اینکه آیا باید داروهایی را که به طور مرتب استفاده میکنید، مصرف کنید یا خیر، با پزشک خود مشورت کنید. حتما لباس راحت بپوشید. توصیه میکنیم در روز آزمون، لباس ورزشی یا شلوارک و کفش ورزشی به همراه داشته باشید.
در طول تست استرس چه اتفاقی میافتد و چه کاری باید انجام دهیم؟
در صورت مشاهده هرگونه شکایت (درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه، تپش قلب، درد پا، خستگی و غیره) در حین ورزش، به تیم انجام دهنده آزمایش اطلاع دهید، در صورت رسیدن به ضربان قلب مورد نظر، خستگی یا شکایتی که مانع از ادامه آن میشود یا به دلایل پزشکی که پزشک تصمیم میگیرد، بخش تمرینی آزمایش خاتمه مییابد. مرحله استراحت که مرحله بهبودی نامیده میشود، آغاز میشود. در این مدت، نظارت بر ریتم، نوار قلب و فشار خون به مدت حداقل پنج دقیقه ثبت میشود و فرآیند خاتمه مییابد.
چه عوارضی میتواند در طول تست ورزش ایجاد شود؟
شرایطی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی، افت فشار خون و شوک، مرگ ناگهانی (VF/VT)، برادی آریتمی، تاکی آریتمی، مشکلات اسکلتی عضلانی، خستگی مفرط، ضعف، احساس بیماری و غیره. احتمال ایجاد این شرایط زیر 0.5٪ است.
بعد از تست استرس چه اتفاقی میافتد؟
نتیجه تست ورزش در پایان تست مشخص است و توسط پزشک ارزیابی کننده تست برای شما توضیح داده خواهد شد. ارزیابی این نتیجه، برنامه ریزی در صورت نیاز به آزمایشات دیگر و تنظیم درمان مشکلات شما بر عهده پزشک شما است که آزمایش را درخواست کرده است.
کلام آخر
تست استرس، آزمایشی است که در شرایط افزایش فعالیت قلب انجام میشود. این امکان را برای ارزیابی واکنشهای سیستم قلبی عروقی و شناسایی هر گونه ناهنجاری که در شرایط عادی (در حالت استراحت) مشهود نیست، فراهم میکند. بروز علائم یا تغییرات الکتروکاردیوگرام یا فشار خون در حین معاینه به شناسایی برخی از بیماریهای قلبی کمک میکند، بهویژه زمانی که تغییرات در وضعیت آناتومیکی- عملکردی عروق کرونر (رگهایی که خون را به قلب میرسانند) درگیر باشد.
نظرات