تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

آنژیوگرافی قلب ، چگونگی انجام و خطرات آن !

آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی قلب یک آزمایش رادیولوژیکی است که به پزشک این امکان می‌دهد تا رگ‌های خونی را بررسی کند،  همچنین مورفولوژی و روابط آنها با محیط اطراف را می‌تواند از طریق تزریق داخل وریدی ماده حاجب یا ماده‌ای که اغلب مبتنی بر ید است، که مات (مانند استخوان) به نظر می‌رسد، در محیط اطراف مشاهده کند. این ماده از طریق کاتتری که در رگ خونی قرار داده شده است، به عضوی که قرار است مورد بررسی قرار گیرد، به عنوان مثال شریان فمورال می‌رسد.

بیشتر مطالعه کنید : تپش قلب چیست؟

آنژیوگرافی چیست؟

آنژیوگرافی یک آزمایش اشعه ایکس است که برای بررسی رگ‌های خونی استفاده می‌شود. رگ‌های خونی در عکس‌برداری معمولی با اشعه ایکس به وضوح نمایش داده نمی شوند، بنابراین برای دیدن آنها باید رنگ مخصوصی به خون تزریق شود. این کار رگ‌های خونی را برجسته می‌کند و به پزشک اجازه می‌دهد هر گونه مشکلی را تشخیص دهد.

آنژیوگرافی به چه منظور انجام می‌شود؟

آنژیوگرافی می‌تواند اهداف مختلفی داشته باشد. در این قسمت به بررسی اهداف مختلف آنژیوگرافی پرداخته‌ایم.

تشخیصی

آنژیوگرافی تشخیصی در صورتی که فقط هدف تشخیص و پیش آگهی باشد انجام می‌شود.

مداخله‌ای

آنژیوگرافی درمانی در صورتی که اهداف درمانی است انجام می‌شود. در این حالت پزشک نه تنها قادر به انجام عمل است، بلکه برای رفع علل آسیب در مواردی مانند خونریزی، انسداد عروقی، کاهش توده تومور، تزریق موضعی شیمی درمانی یا سایر مواد درمانی مداخله می‌کند. بسته به نوع بیماری و روش درمان، آنژیوگرافی مداخله‌ای می‌تواند نام‌های مختلفی داشته باشد. از جمله:

آنژیوگرافی کرونر (یا کرونروگرافی)

به شما امکان می‌دهد در صورت حمله قلبی عروق کرونر قلب را مطالعه کرده و به طور همزمان آن را درمان کنید.

آنژیوگرافی محیطی

این آنژیوگرافی به شما امکان می‌دهد رگ‌های اندام را مطالعه کنید تا هرگونه تغییری مانند کاهش کالیبر یا انسداد را کشف کنید.

آنژیوگرافی کلیه

این آزمایش اجازه می‌دهد تا خون رسانی به کلیه را مطالعه کرده و به طور غیرمستقیم عملکرد آن را ارزیابی کنید.

آنژیوگرافی مغزی

آنژیو گرافی مغزی در موارد خونریزی یا آنوریسم مفید است، زیرا به شما امکان می‌دهد رگ خونی مسئول خونریزی را شناسایی کنید و در بسیاری از موارد نیز آن را ببندید و خونریزی را متوقف کنید.

آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی چگونه انجام می‌شود؟

آنژیوگرافی در بخش رادیولوژی بیمارستان انجام می‌شود. در طول آنژیوگرافی معمولاً بیمار بیدار می‌ماند، اما ممکن است یک آرام بخش برای کمک به آرامش فرد تجویز شود. بیمار روی تخت دراز می‌کشد، یک برش کوچک در یکی از شریان‌ها، معمولاً نزدیک کشاله ران یا مچ دست ایجاد می‌شود. بی حس کننده موضعی برای بی حس کردن ناحیه‌ای که برش ایجاد شده است استفاده می‌شود. یک لوله بسیار نازک (کاتتر) به داخل شریان (کاتتریزاسیون) وارد می‌شود. کاتتر با دقت به ناحیه مورد بررسی (مانند قلب) هدایت می‌شود. یک رنگ (محیط کنتراست) به کاتتر تزریق می‌شود.

هنگامی که رنگ در رگ‌های خونی جریان می‌یابد، مجموعه‌ای از اشعه ایکس گرفته می‌شود. این آزمایش می‌تواند بین 30 دقیقه تا 2 ساعت طول بکشد. معمولاً بیمار چند ساعت پس از اتمام معاینه می‌تواند به خانه برود.

آیا آمادگی خاصی برای آنژیوگرافی قلب لازم است؟

شما باید حداقل هشت ساعت قبل از آنژیوگرافی ناشتا باشید، اما مجاز به نوشیدن آب هستید. با پزشک مشورت کنید که چه داروهایی را مصرف کنید و در صورت لزوم کدام داروها را قطع کنید. بلافاصله قبل از انجام آزمایش، باید جواهرات و سایر اشیاء فلزی را از خود جدا کنید و مثانه خود را خالی کنید. پرسنل پرستاری لباسی را برای پوشیدن در طول آنژیوگرافی تهیه می‌کنند و ناحیه‌ای که کاتتر در آن قرار داده می‌شود را مشخص می‌کنند.

آیا آنژیوگرافی قلب دردناک است یا باعث ناراحتی‌های دیگری می‌شود؟

آنژیوگرافی روشی است که تحت بی حسی موضعی انجام می‌شود و دردناک نیست. در حین قرار دادن کاتتر، حداکثر ناراحتی جزئی احساس می‌شود. بیهوشی عمومی برای موارد خاص، مانند کودکان، استفاده می‌شود، زیرا آنها نمی‌توانند به اندازه کافی بی حرکت بنشینند. هنگامی که ماده حاجب وارد جریان خون شما می‌شود، ممکن است احساس گرما یا سوزش کنید. برخی نیز امکان دارد حالت تهوع یا احساس طعم تلخ یا شور در دهان خود احساس کنند. در پایان معاینه، یک پانسمان فشاری روی محل قرار دادن کاتتر گذاشته می‌شود و برای چند ساعت نباید تحرک و فعالیت داشته باشید.

چرا از آنژیوگرافی قلب استفاده می‌شود؟

یکی از رایج‌ترین نواحی بدن که توسط آنژیوگرافی بررسی می شود، قلب است. برای برخی از افراد، بررسی هرگونه مشکل گردش خون برای جلوگیری از بیماری‌های جدی مانند سکته، حمله قلب و قانقاریا استفاده می‌شود. از تصاویر آنژیوگرافی عروق کرونر در واقع می‌توان برای بهبود درمان آنژین و حمله قلبی و همچنین درمان‌های دارویی یا جراحی مختلف مانند آنژیوپلاستی عروق کرونر یا بای پس عروق کرونر استفاده کرد.

خطرات آنژیوگرافی قلب

خطرات حین آنژیوگرافی چیست؟

خطرات ممکن است مربوط به قرار دادن کاتتر باشد که به ندرت می‌تواند باعث خونریزی، عفونت یا آسیب رگ‌های خونی شود. یا ماده حاجب، که می‌تواند به کلیه‌ها آسیب برساند یا واکنش آلرژیک کم و بیش جدی ایجاد کند. آنژیوگرافی به طور کلی یک روش ایمن و بدون درد است. برای چند روز یا چند هفته پس از آن، معمولاً علائم زیر وجود دارد:

  • کبودی
  • درد
  • یک لخته خون در نزدیکی محل بریدگی

همچنین خطر عوارض جدی‌تری مانند واکنش آلرژیک به رنگ یا حمله قلبی کمتر است.

کلام آخر

آنژیوگرافی عروق کرونر یک آزمایش تشخیصی است که به لطف استفاده از ماده حاجب و اشعه ایکس به شما امکان می‌دهد تا جریان خون داخل عروق کرونر را مطالعه کنید. هنگام انجام آنژیوگرافی عروق کرونر، متخصص قلب از یک کاتتر قلب نیز استفاده می‌کند. در واقع، این کاتتر پس از وارد شدن به سیستم عروقی و هدایت به قلب، برای پخش ماده حاجب در سطح کرونری عمل می‌کند. آنژوگرافی گاهی اوقات با آنژیوپلاستی عروق کرونر همراه است، آنژیوگرافی عروق کرونر عمدتاً برای شناسایی تنگی عروق کرونر نشان داده می‌شود. برای انجام آنژیوگرافی عروق کرونر، بیماران باید حداقل 8 ساعت ناشتا باشند.

نظرات