تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

بررسی علل درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن

بررسی علل درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن

درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن یکی از احساسات تلخی است که انسان دچار آن می‌شود. این درد به دلایل گوناگونی ایجاد می‌شود و نباید آن را بی‌اهمیت در نظر بگیرید. توصیه می‌کنیم در اسرع وقت اقدام به درمان این مشکل کنید. برای  درمان این مشکل، ابتدا باید علائم این بیماری را بشناسید. علائمی مثل سوزش سر دل یا حالت تهوع از نشانه‌های این مشکل هستند. برای درمان درد قفسه سینه حین غذا خوردن، ابتدا باید علل درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن را بررسی کرد. در این مقاله، قصد داریم به صورت کامل این موضوع را بررسی کنیم، برای آشنایی با علت این مشکل تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.

علل درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن

بررسی دلایل درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن 

فقط یک علت برای درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن وجود ندارد، دلایل مختلفی سبب بروز این مشکل می‌شوند. اگر می‌خواهید مشکل خودتان را برطرف کنید بهتر است با دلایل مختلفی که برای این بیماری وجود دارد آشنا شوید و به دنبال راه درمان آن‌ها باشید. دلایل مختلف این مشکل عبارتند از: 

  • بیماری ریفلاکس معده به مری
  • ازوفاژیت
  • فتق هیاتال 
  • تنگی مری
  • اختلالات حرکتی اولیه مری
  • پارگی مری

درمورد درد قلب هنگام نفس کشیدن نیز بخوانید!

بیماری ریفلاکس معده به مری

ریفلاکس معده به مری یکی از دلایل درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن است. GERD یا همان ریفلاکس معده به مری زمانی اتفاق می‌افتد که مواد غذایی موجود در معده به سمت مری حرکت کنند. در این هنگام شما احساس درد و سوزش عجیبی را که اصطلاحاً سوزش سر دل نام دارد در وسط قفسه سینه تجربه خواهید کرد. این درد همیشه هنگام غذا خوردن رخ نمی‌دهد و احتمال دارد کمی بعد از بلعیدن غذا رخ دهد.

حالت تهوع، دیسفاژی، نارسایی، احساس گیر کردن چیزی در گلو و بوی بد دهان از جمله علائم GERD هستند. GERD بر اثر ضعیف شدن عضله حلقه مانندی که مری را به معده وصل می‌کند، رخ می‌دهد. این اتفاق سبب می‌شود تا اسید معده یا غذا از معده به مری انتقال پیدا کنند. از دیگر دلایل وقوع ریفلاکس معده به مری فتق هیاتال است. داشتن اضافه وزن، مصرف آنتی هیستامین، داروهای آسم، کشیدن سیگار یا بارداری سبب GERD می‌شوند. 

همچنین در مورد سوزش قلب نیز بخوانید!

ازوفاژیت

ازوفاژیت نوعی التهاب مری است که یکی از دلایل درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن است. اگر این بیماری درمان نشود، باعث بروز زخم یا باریک شدن شدید مری می‌شود. سوزش سر دل، گیر کردن غذا در مری، نارسایی و… از علل ابتلا به ازوفاژیت هستند. همچنین مصرف برخی داروها مانند آنتی بیوتیک‌ها و داروهای پوکی استخوان، سبب بروز این بیماری می‌شوند. بیماری‌های مربوط به عفونت مری مثل تبخال، سیتومگالوویروس و عفونت‌های قارچی از دیگر دلایل این مشکل هستند. 

فتق هیاتال 

یکی دیگر از دلایل درد قفسه سینه هنگام خوردن غذا فتق هیاتال است. فتق هیاتال زمانی اتفاق می‌افتد که قسمت بالایی معده از طریق یک سوراخ کوچک در دیافراگم شما شروع به برآمدگی کند. حتی اگر فتق هیاتال کوچک و پنهان باشد نیز این مشکلات را به وجود می‌آورد. با این حال معمولاً زمانی که فتق هیاتال بزرگ باشد سبب بروز درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن می‌شود. از جمله علائم فتق هیاتال شامل مشکل در بلع، احساس تنگی نفس و استفراغ خون می‌شوند. البته وجود خون در مدفوع نیز یکی از نشانه‌های بارز فتق هیاتال است. تغییرات سن و آسیب‌هایی که انسان در طول زمان می‌بیند نیز روی بروز فتق هیاتال تاثیر مستقیم می‌گذارد. 

تنگی مری

تنگی مری، در واقع عامل اصلی درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن است. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که مری به طور غیر طبیعی باریک شود. علائم تنگی مری شامل، مشکل در بلع غذاهای جامد، نارسایی، احساس گیر کردن چیزی در گلو و کاهش وزن بی‌دلیل هستند. از جمله علل خوش خیم یا غیر سرطانی تنگی مری نیز، بیماری GERD، ازوفاژیت، بلعیدن ماده شیمیایی خوراکی، پرتودرمانی برای سرطان، استفاده از لوله بینی معده در مدت طولانی و انجام جراحی روی مری می‌شوند. در صورتی که تومور، مری را مسدود کرده باشد، تنگی مری سرطانی خواهد بود.

همچنین بخوانید که درد قفسه سینه استرسی چیست؟

اختلالات حرکتی مری

اختلالات حرکتی اولیه مری

از دیگر دلایلی که برای درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن وجود دارد، اختلالات حرکتی اولیه مری است. در حالت عادی مری شما منقبض می‌شود تا غذایی که بلعیده‌اید به سمت پایین منتقل شود. اختلال حرکتی مری زمانی رخ می‌دهد که این انقباضات نامنظم باشند. از آنجایی که انقباضات هماهنگ نیستند PEMD ها باعث درد قفسه سینه هنگام بلع می‌شوند. البته در برخی موارد این درد با آنژین صدری اشتباه گرفته می‌شود که باید آن را مد نظر قرار دهید. معمولاً اختلالات حرکتی اولیه مری با مشکل در بلع، نارسایی و احساس گیر کردن مواد غذایی در گلو همراه هستند. این اختلالات در انواع مختلفی مثل اسپاسم مری، مری فندق شکن، آشالازی و… رخ می‌دهند. دلیل خاصی برای این بیماری وجود ندارد و تنها شاید عملکرد غیر طبیعی اعصاب سبب انقباضات ماهیچه‌های مری شوند. 

پارگی مری

یکی دیگر از دلایل درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن پارگی مری است. سوراخ شدن یا پارگی مری زمانی اتفاق می‌افتد که سوراخی در این قسمت از بدن شما ایجاد شود. برخلاف موارد قبلی که خدمتتان بیان کردیم این بیماری خطر مرگ را به همراه دارد. شناخت این بیماری و مبارزه با آن برای هر انسانی ضروری است. اگر درد را در قفسه سینه یا گردن احساس کنید احتمالاً درگیر پارگی مری شده‌اید. از جمله دیگر علائم این بیماری می‌توانیم به افزایش ضربان قلب، تنفس سریع و پی در پی، استفراغ معمولاً خونی، تب و سرفه اشاره کنیم. دلایل پارگی مری نیز شامل اقدامات پزشکی در اطراف گلو یا قفسه سینه، آسیب یا ضربه به گلو یا قفسه سینه، استفراغ شدید، آسیب ناشی از GERD، بلعیدن یک جسم خارجی یا ماده شیمیایی و داشتن تومور در مری یا اطراف آن می‌شوند. 

تشخیص علت درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن 

علت درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن معمولاً با کمک چند نوع آزمایش مشخص می‌گردد. آزمایش‌هایی که در تشخیص این بیماری مفید هستند، عبارتند از: 

  • آندوسکوپی: در این روش پزشک یک لوله انعطاف‌پذیر کوچک که آندوسکوپی نام دارد را با دوربین متصل به آن برای مشاهده مری و معده وارد بدن می‌کند. 
  • اشعه ایکس: اشعه ایکس به پزشک کمک کند ناحیه قفسه سینه و گلو را برای بررسی آسیب یا ناهنجاری‌های ساختاری مورد بررسی قرار دهد. 
  • بیوپسی: گاهی اوقات ممکن است پزشک بخواهد نمونه‌ای از بافت را برای بررسی در آزمایشگاه داشته باشد. برای این کار او مجبور می‌شود از بیوپسی کمک بگیرد. 
  • مانومتری مری: این آزمایش از یک لوله کوچک برای اندازه‌گیری فشار انقباضات عضلانی مری در هنگام بلع بهره می‌برد. در این آزمایش می‌توان نواحی مختلف مری را مورد بررسی قرار داد. 
  • ارزیابی PH مری: در این آزمایش pH مری طی یک دوره ۲۴ تا ۴۸ساعته اندازه‌گیری می‌شود. این موضوع به پزشک کمک می‌کند تا تشخیص دهد آیا اسید معده به مری شما جریان پیدا کرده است یا خیر. 

درمان درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن

برای برطرف کردن درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن چند روش وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. البته بهتر است ابتدا به یک پزشک مجرب مراجعه کنید و از او بخواهید که روش درمانی شما را مشخص کند. انواع روش‌های اصلی برای درمان این مشکل عبارتند از:

  • دارو
  • جراحی 

دارو برای درمان درد قفسه سینه 

پزشک برای درمان درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن معمولا برخی داروها را تجویز می‌کند. مهمترین داروهایی که پزشکان برای مقابله با این بیماری توصیه می‌کنند عبارتند از: 

  • مسدود کننده‌های H۲ که میزان اسید معده را تا حد زیادی کاهش می‌دهند. 
  • مهارکننده‌های پمپ پروتون که مانع از تولید اسید معده خواهند شد. 
  • داروهایی که به شل شدن عضلات مری کمک می‌کنند مثل نیترات‌ها یا مسدود کننده‌های کانال کلسیم برای این کار مفید هستند. 
  • داروهای استروئیدی برای درمان التهاب همراه با ازوفاژیت
  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای برای کاهش درد مری
  • برای درمان عفونت ناشی از درد قفسه سینه نیز آنتی بیوتیک یا ضد قارچ گزینه‌های خوبی هستند.
درمان درد قفسه سینه حین غذا خوردن

عمل جراحی

جراحی آخرین گزینه‌ای است که پزشکان برای برطرف کردن درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن انتخاب می‌کنند. چند نمونه از مهمترین عمل‌های جراحی برای برطرف کردن مشکلات قفسه سینه عبارتند از: 

  • فوندوپلیکاسیون: در این جراحی پزشک بالای معده شما را دور مری می‌دوزد.  با این کار اسفنکتر سفت‌تر شده و از برگشت اسید معده به سمت بالا جلوگیری می‌شود. 
  • عمل جراحی GERD: پزشک اسفنکتر منتهی شده از مری به معده را به روش‌های دیگری سفت می‌کند.  برخی از روش‌های جراحی GERD شامل ایجاد ضایعات حرارتی و استفاده از مهره‌های مغناطیسی هستند. 
  • ترمیم فتق: برای ترمیم جراحی فتق هیاتال پزشک معده شما را به سمت پایین و داخل شکم می‌کشد. 
  • میوتومی: در این روش عضلات پوشاننده تحتانی مری بریده شده و انقباضات عضلانی ضعیف‌تر خواهند شد. البته نسخه کم تهاجمی‌تر این روش هم وجود دارد که پزشکان در صورت تشخیص از آن استفاده می‌کنند. 
  • ترمیم مری: اگر پارگی مری داشته باشید پزشک ترجیح می‌دهد سوراخ ایجاد شده در مری را با جراحی مسدود کند. 

پیشگیری از درد قفسه سینه هنگام خوردن غذا 

با رعایت چند نکته می‌توانید از وقوع درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن پیشگیری کنید. رعایت نکات زیر برای مقابله با درد قفسه سینه مفید هستند. این نکات عبارتند از: 

  • سعی کنید غذاهایی که باعث ایجاد درد در قفسه سینه می‌شوند را شناسایی کرده و آن‌ها را از برنامه خودتان حذف نمایید. 
  • مصرف کافئین را تا جایی که می‌توانید محدود نمایید. 
  • عادت‌های غلط غذایی خودتان را اصلاح کنید. مثلاً به جای خوردن یک وعده غذای سنگین آن را به چند مرتبه وعده کوچکتر تقسیم کرده و حداقل دو ساعت قبل از خواب هم غذا نخورید. 
  • بلافاصله بعد از صرف غذا حالت خمیده یا درازکش پیدا نکنید. 
  • اگر هنگام شب دل درد دارید سر خودتان را حدوداً ۶ اینچ بلند کنید. 
  • ترجیحاً لباس‌های گشاد بپوشید تا فشار کمتری به شکم شما وارد شود. 
  • وزن بدن خودتان را تا میزانی که لازم است کاهش دهید و به هیچ وجه درگیر چاقی یا اضافه وزن نشوید. 
  • در صورتی که سیگار می‌کشید، بهتر است آن را ترک نمایید. 

کلام پایانی

درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن معمولا نشانه وجود برخی بیماری‌های خطرناک است.  اگر این درد را جدی نگیرید در آینده با مشکلات جدی‌تری مواجه خواهید شد.  بنابراین علائم و دلایلی که برای این بیماری بیان کردیم را مورد بررسی قرار دهید.  همچنین نکاتی که در بالا برای پیشگیری از این بیماری گفته شد را رعایت کنید.  سعی کنید یک برنامه منظم برای مراجعه به پزشک داشته باشید تا در صورت داشتن علائم درد قفسه سینه خیلی سریع برای درمان آن اقدام کنید.

نظرات