تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

قلب درد عصبی ؛ علت + علائم و درمان قطعی

درمان بیماری قلبی

درد قفسه سینه می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد. با این حال، همیشه یک مشکل قلبی نیست. پس چگونه می‌توانیم درد قفسه سینه مربوط به اضطراب را از درد مربوط به بیماری‌های قلبی تشخیص دهیم؟ و چگونه باید واکنش نشان داد؟ آیا قلب درد عصبی ناشی از استرس است؟ در این بخش همراه ما باشید تا به طور کامل در خصوص تأثیر ناراحتی‌های عصبی بر قلب توضیح دهیم و پاسخ سؤالات فوق را مشخص کنیم.

حمله پانیک

قلب درد عصبی چیست؟

درد عاطفی  نوعی درد یا صدمه است که از فیزیک ناشی نمی‌شود. این درد می تواند ناشی از اعمال دیگران، احساس پشیمانی، اندوه یا از دست دادن باشد و همچنین ممکن است با بیماری‌های روانی زمینه‌ای مانند افسردگی یا اضطراب همراه باشد. صرف نظر از منبع، این درد روانی می تواند بسیار شدید باشد و تأثیر بسزایی در جنبه‌های مختلف زندگی شما داشته باشد. اگرچه درد عاطفی اغلب کمتر از درد فیزیکی در نظر گرفته می‌شود، اما باید بااحتیاط لازم درمان شود. احساسات مختلف مرتبط با درد عاطفی می تواند بر سلامت جسمی و روانی شما تأثیر منفی بگذارد. در صورتی که فشارهای روانی، عصبانیت، استرس و حتی موقعیت‌های حساس باعث ایجاد درد در قلب شوند، به آن  قلب درد عصبی گفته می‌شود. قلب درد عصبی در حالا شدید می‌تواند خود را با حملات پانیک که مشابه سکته قلبی هستند خود را نشان دهد.

همچنین بخوانید: هنگام سکته قلبی چه باید کرد؟

چرا وقتی عصبی هستید قلبتان درد می‌کند؟

تنش عصبی مداوم منجر به این واقعیت می‌شود که بدن انسان در حد توانایی‌های خود شروع به کار می‌کند. در هنگام استرس، فرد می تواند احساسات مختلفی را تجربه کند: ترس، اندوه، خشم، عذاب. مغز یک موقعیت آسیب‌زای طولانی‌مدت را به‌عنوان تهدیدی برای سیستم‌های بدن درک می‌کند و فرمان رفتن به حالت آمادگی رزمی را می‌دهد. با هیجان، تولید آدرنالین تحریک می‌شود، فشار خون بالا می‌رود و تعداد انقباضات قلب افزایش می‌یابد.

در یک وضعیت طبیعی: یک فرد عصبی می‌شود – بدن بسیج می‌شود، ترس از بین می‌رود – شاخص‌ها به حالت عادی بازمی‌گردند. با استرس مزمن، بدن عملاً بهبود نمی‌یابد و تحت بارهای افزایش‌یافته کار می‌کند که به‌ناچار بر وضعیت فیزیکی تأثیر می‌گذارد. دیریازود، شخصی می‌گوید: وقتی عصبی هستم قلبم درد می‌گیرد و این تعجب‌آور نیست، زیرا در طول تجربیات، واسطه‌های التهابی تولید می‌شود، رگ‌های خونی آسیب می‌بینند، قلب کمتر با اکسیژن تأمین می‌شود که منجر به درد و سوزن‌سوزن‌شدن در قفسه سینه می‌شود.

همچنین بخوانید: عصبانیت و بیماری‌های قلبی: تاثیر و عوارض + 5 راهکار برای کنترل خشم

علائم قلب درد عصبی

حتی اگر عامل منفی از بین برود، این بدان معنا نیست که بدن در یک دوره کوتاه بهبود می‌یابد. احساسات منفی بر وضعیت سیستم قلبی عروقی تأثیر می‌گذارد و تغییرات دژنراتیو را تحریک می‌کند. بدن نیاز به توانبخشی دارد، به ویژه اگر تجربیات روحی قوی  و شدید باشد. اگر چند مورد از  علائم زیر را دارید باید به پزشک مراجعه کنید:

  • اگر هنگام عصبی بودن قلب شما درد می‌کند یا احساس درد ناگهانی ظاهر می‌شود، باید به پزشک مراجعه کنید.
  • ترس غیرمنطقی بدون تأثیر یک عامل استرس‌زا، افزایش اضطراب، حتی اگر در ظاهر همه چیز در زندگی خوب باشد.
  • افزایش خستگی، حتی پس از استراحت طولانی و در غیاب فعالیت بدنی
  • سنگینی ناگهانی در قفسه سینه که ممکن است با درد همراه نباشد و نفس‌کشیدن را برای فرد دشوار می‌کند. اگرچه این وضعیت معمولاً به‌سرعت از بین می‌رود، اما می تواند به طور قابل توجهی بیمار را بترساند.
  • واکنش حاد به محرک‌های جزئی. یعنی فرد شروع به نگرانی در مورد چیزهای کوچک می‌کند و از صداهایی که قبلاً باعث وحشت نمی‌شد می‌ترسد.
  • کاهش تمرکز و حافظه
  • بی‌اشتهایی
  • بی‌خوابی
  • کاهش دفاع ایمنی
  • سردرد

استرس عاطفی شدید با تغییراتی در شخصیت همراه است. یک فرد ممکن است تحریک‌پذیر شود و شروع به نزاع با همکاران و خانواده بر سر چیزهای کوچک کند. عادات مختلفی ممکن است ظاهر شود:

  • دندان‌قروچه‌کردن
  • مشت کردن دست
  • تقلای زیاد مثل دست‌وپازدن
قلب درد عصبی

حمله قلبی ناشی از قلب درد عصبی یا مشکلات قلبی؟

یکی از عوامل تأثیرگذار بر وضعیت جسمانی ما اضطراب و استرس است. قلب درد عصبی نیز می‌تواند در نتیجه عوامل تحریک‌کننده عصبی به وجود بیاید. حمله اضطرابی  یا پانیک می‌تواند بسیار شبیه سکته  قلبی باشد؛ اما تفاوت‌هایی با یکدیگر نیز دارند.

علائم هشداردهنده اصلی مربوط به  سکته قلبی عبارت‌اند از:

  • درد یا ناراحتی قفسه سینه
  • ناراحتی در سایر نواحی بالای بدن
  • حالت تهوع
  • تنگی نفس

اما برخی از علائم کلیدی حمله پانیک عبارت‌اند از:

  • احساس خطر قریب‌الوقوع
  • ضربان قلب سریع و نامنظم
  • حالت تهوع
  • درد قفسه سینه

تفاوت بین  قلب درد عصبی و حمله قلبی  عبارت‌اند از:

  • برخی از حملات قلبی بدون هشدار رخ می‌دهد، اما ممکن است قبل از آن‌ها علائم غیرقابل‌انکار وجود داشته باشد. علائمی مانند درد قفسه سینه و حالت تهوع گاهی اوقات برای ساعت‌ها، هفته‌ها یا ماه‌ها قبل از حمله قلبی ظاهر می‌شوند و ‌می‌روند.
  • حملات پانیک که ۱۰ تا ۳۰ دقیقه طول می‌کشد، به طور ناگهانی می‌آیند و با علائم بسیار شدیدی مانند خفگی، احساس خفگی، ضربان قلب سریع و عرق‌کردن دست‌ها خود را نشان می‌دهند.
  • درد قفسه سینه ناشی از حمله قلبی خود را به صورت احساس خفگی و فشار شدید روی قفسه سینه نشان می‌دهد.
  • می‌تواند به سایر قسمت‌های بدن مانند بازو‌ها، ‌شانه‌ها، پشت و فک گسترش یابد. و باعث افزایش تعریق، حالت تهوع، سرفه یا خس خس سینه می‌شود.

آیا استرس و اضطراب می‌تواند باعث درد قفسه سینه شود؟

اضطراب واکنش طبیعی مغز به خطر است، چه واقعی و چه خیالی. در صورت نگرانی یا استرس، بدن رفلکس جنگ‌وگریز را تحریک می‌کند: این یک واکنش خودکار است که ما را برای رویارویی با خطر (دورشدن از آن) آماده می‌کند.

واکنش جنگ – فرار باعث ترشح هورمون‌های استرس مانند آدرنالین می‌شود: فشار خون بالا می‌رود، ضربان قلب تند می‌شود و تنفس سریع و کم‌عمق می‌شود.

از آنجایی که قلب یک ماهیچه است، تنش عضلانی ناشی از این تسریع نبض می‌تواند باعث تپش قلب، اسپاسم و درد قفسه سینه شود که به نوبه خود می‌تواند علائم دیگری مانند سرگیجه و خفگی را ایجاد کند.

قلب درد عصبی

چگونه قلب درد عصبی را تشخیص دهیم؟

علائم اضطراب می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. به طور کلی، ممکن است متوجه شوید:

  • درد تیز یا کوبنده موضعی در قفسه سینه
  • احساس سفتی یا سوزش
  • درد مبهم
  • انقباضات قفسه سینه
  • افزایش اضطراب می‌تواند منجر به حمله پانیک شود و باعث درد شدید قفسه سینه و ناراحتی عاطفی شود.

عواقب قلب درد عصبی

سیستم عصبی غدد درون‌ریز از این نظر با القای افزایش تولید موادی مانند کاتکول‌آمین‌ها و کورتیزول که در نهایت منجر به افزایش فشار خون و ضربان قلب می‌شود و باعث اسپاسم عروق شریانی می‌شود، نقش کلیدی ایفا می‌کند. علاوه بر این، واسطه‌های التهابی عمومی فعال می‌شوند که منجر به:

  • افزایش انعقاد خون که احتمالاً مسئول پدیده‌های ترومبوتیک است.
  • مقاومت به انسولین که می تواند به دیابت واقعی تبدیل شود.

تپش قلب ناشی از استرس

شایع‌ترین علامت قلبی مرتبط با موقعیت‌های استرس‌زای حاد و مزمن، با تپش قلب نشان داده می‌شود که اغلب بیانگر آریتمی‌های ساده و خوش‌خیم مانند اکستراسیستول‌های آزاردهنده (ضربان‌های اولیه) تا آریتمی‌های پیچیده‌تر مانند تاکی‌کاردی و فیبریلاسیون دهلیزی است. 

برخی از این آریتمی‌ها در واقع تنها توسط عوامل استرس‌زای بیش از حد آشکار می‌شوند، زیرا آنها در پایه خود یک بستر ارگانیک آریتمی‌زا را شناسایی می‌کنند که بر روی آن محرک به عنوان یک محرک عمل می‌کند.

سردردهای تازه ظاهر شده، خونریزی بینی و صدای زنگ در گوش ممکن است نشان‌دهنده وجود فشار خون شریانی، به ویژه افزایش فشار خون دیاستولیک به دلیل افزایش مقاومت محیطی باشد.

سندرم تاکو تسوبو یا سندرم قلب شکسته

سندرم قلب شکسته که به عنوان سندرم تاکوتسوبو نیز شناخته می‌شود، توسط یک دانشمند ژاپنی نام‌گذاری شده است، پس از آسیب‌های بزرگی مانند طلاق، ورشکستگی، جدایی و زلزله رخ می‌دهد.این  سندرم قلب به دلیل استرس ناگهانی به‌سرعت عضله قلب فرد را ضعیف می‌کند، معمولاً یک بیماری موقتی است.

 حملات پانیک

قلب شما فشرده می‌شود، تنفس شما تند می‌شود، احساس از دست دادن کنترل بر موقعیت، کمبود هوا و ترس شدید می‌کنید؟ این‌ها نشانه‌های حمله پانیک هستند. اولین علائم حمله پانیک شبیه حمله قلبی است: ضربان قلب سریعتر، متناوب یا متوقف می‌شود. در طول حمله پانیک، تنفس دشوار می‌شود، هوای کافی وجود ندارد، فرد احساس بی‌حسی یا گزگز در بدن و اندام‌ها می‌کند. یک توده در گلو، امواج گرما و سرما، لرز، حمله نیز با احساس شدید ترس همراه است.

حمله معمولاً به طور ناگهانی ظاهر می‌شود، از ۵ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. فراوانی حملات پانیک به ویژگی‌های شخصی بستگی دارد. برای برخی هر چند ماه یا چند سال یک بار، برای برخی دیگر چندین بار در روز و چرا هر چه دفعات حملات پانیک بیشتر باشد، مشورت به موقع با پزشک مهم‌تر است. علاوه بر این، حملات پانیک می‌تواند نشانه‌هایی از بیماری‌های جدی مانند آسیب‌ غده تیروئید، تومور‌های آدرنال، تعدادی از بیماری‌های سیستم عصبی غدد درون ریز و قلب و عروق باشد.

بنابراین، به یاد داشته باشید اولین کاری که باید در هنگام تجربه حمله پانیک انجام دهید، مشورت با پزشک است. نادیده گرفتن حملات پانیک و بی‌توجهی به درمان می‌تواند منجر به عواقب جدی شود.

راه‌های کاهش استرس

درمان قلب درد عصبی

واکنش مردم به یک رویداد عصبی متفاوت است. برخی توجه نمی کنند، برخی دیگر به شدت نگران خواهند شد. شما باید توانایی مقابله مناسب با یک موقعیت منفی را با ایجاد تاب آوری بیاموزید. در صورت امکان، باید عامل استرس را از بین ببرید، اگرچه هنوز نمی توانید خود را از همه افراد متضاد یا رویدادهای آسیب زا جدا کنید. پزشکان به بیماران می آموزند که به شرایط متفاوت برخورد کنند.

وقتی عصبی هستم، قلبم تند می زند و سینه ام درد می‌کند، چگونه می توانم به خودم کمک کنم؟ چنین سوالاتی در قرار ملاقات متخصص قلب غیر معمول نیست. در اینجا چند نکته وجود دارد که به حل این وسالات کمک می‌کند.

با تمرینات تنفسی شروع کنید:

با شکم، عمیق و آهسته نفس بکشید، هوا را از طریق دهان آزاد کنید، فک خود را کمی شل کنید. هنگام دم و بازدم، تا 5 بشمارید و ریتم را تنظیم کنید. به این ترتیب می توانید آرام شوید و وضعیت بدنی خود را تنظیم کنید و از وحشت خود جلوگیری کنید.

احساسات منفی خود را سرکوب نکنید:

همیشه نمی توان یک نقطه درد را به صورت یک فرد بیان کرد، به خصوص اگر یک رئیس یا یکی از بستگان به شدت بیمار باشد. در این مورد، می توانید وضعیت را با یک روانشناس یا یکی از عزیزان درک کننده در میان بگذارید.

خانه خود را به یک پناهگاه امن تبدیل کنید:

از شر دکوراسیون مزاحم و رنگ های پر زرق و برق خلاص شوید. به محل خواب خود توجه کنید. خواب آرام به مبارزه با نگرانی ها کمک می‌کند. زمان بیشتری را به اوقات فراغت اختصاص دهید تا در همان شرایط آسیب زا زندگی نکنید.

مدیتیشن کنید:

اگر استرس انباشته شد، به مدیتیشن روی بیاورید، یک ورزش دلپذیر یا سایر تفریحات فعال را انتخاب کنید که به شما کمک می‌کند افکار خود را تغییر دهید و بدن خود را از استرس های غیر ضروری خلاص کنید.

در برخی موارد، ممکن است داروهایی برای درمان علائم خاص درد عاطفی تجویز شود.

بدون مشورت با پزشک هیچ دارویی مصرف نکنید:

حتی یک دمنوش ساده می تواند بر بدن تأثیر منفی بگذارد. علاوه بر این، بدون تشخیص به موقع، می توانید علائم یک بیماری جدی را از دست بدهید و درد قلبی را به عواقب استرس نسبت دهید.

مهم:از آنجایی که درد عاطفی می تواند غیرقابل تحمل باشد، مردم اغلب به دنبال راه هایی برای تسکین آن هستند که ممکن است مضر باشد، مانند استفاده از مواد مخدر یا الکل. مشکل این است که اگرچه این روش‌ها ممکن است تسکین موقتی ایجاد کنند، اما می‌توانند در درازمدت صدمات بیشتری را به همراه داشته باشند.

چگونه با احساسات منفی مقابله کنیم؟

درمان درد عاطفی  معمولاً شامل پرداختن به منبع اصلی علائم است، بنابراین رویکرد درمانی اغلب به تشخیص فردی بستگی دارد. شرایط روانی مانند اضطراب و افسردگی را می توان با روان درمانی، دارو درمانی یا ترکیبی از هر دو درمان کرد.

درد عاطفی می تواند به شدت درد فیزیکی باشد و گاهی اوقات می تواند باعث ایجاد احساسات دردناک در سراسر بدن شود. همچنین می تواند بر سلامت روان کوتاه مدت و بلندمدت تأثیر منفی بگذارد، بنابراین کمک گرفتن و دریافت درمان مناسب مهم است.

در اینجا چند راه سالم برای مقابله با درد عاطفی وجود دارد:

ارتباط:

حمایت اجتماعی نقش کلیدی در رفاه عاطفی ایفا می‌کند و صحبت کردن با فردی که به او اعتماد دارید، چه یک دوست صمیمی یا یک مشاور، می تواند مفید باشد.

روان درمانی برای درمان احساسات ممکن است شامل استفاده از گفتار درمانی، از جمله رویکردهای خاص مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) باشد. CBT بر شناسایی افکار و احساسات منفی که به درد عاطفی کمک می کنند تمرکز می‌کند و سپس آن افکار را با افکار و رفتارهای سازگارتر و واقعی تر جایگزین می‌کند.

فعالیت بدنی:

ورزش می تواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد، بنابراین می تواند راه خوبی برای مقابله با دردهای عاطفی باشد. به عنوان مثال، تسکین احساسات منفی با دویدن در اطراف بلوک، بسیار بهتر از پرخاشگری است. پیاده‌روی بعد از ناهار روحیه شما را بهتر از پیمایش بی‌وقفه در رسانه‌های اجتماعی بهبود می‌بخشد.

تمرین ذهن آگاهی:

ذهن آگاهی یک تمرین ذهنی است که شامل تمرکز توجه بر لحظه حال است و می تواند برای مقابله با احساسات دشوار مانند اضطراب، غم، اندوه و خشم مفید باشد. این فرآیند نه تنها به شما کمک می‌کند تا از احساسات خود آگاه شوید، بلکه به شما می آموزد که چگونه با پذیرش و رها کردن نیاز به کنترل یا خلاص شدن از شر این احساسات، با استرس کنار بیایید.

مهمتر از همه،  اگر علائم درد عاطفی باعث ناراحتی قابل توجه یا اختلال در زندگی روزمره شما می‌شود، با پزشک یا روانشناس مشورت کنید.

نظرات