تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

عصبانیت و بیماری‌های قلبی: تاثیر و عوارض + 5 راهکار برای کنترل خشم

عصبانیت و بیماری های قلبی

در دهه‌های گذشته، مطالعات متعددی تلاش کرده‌اند تا عوامل روانی اجتماعی مانند: خشم، اضطراب، افسردگی و استرس را با بیماری عروق کرونر (CAD) مرتبط کنند که نشان‌دهنده افزایش بروز آن در بیماران با شیوع بالاتر در این شرایط روانی است. مشکل مهم در مطالعاتی که تلاش می‌کنند به طور عینی رابطه بین عصبانیت و بیماری‌های قلبی را نشان دهند، دشواری اندازه‌گیری عینی احساسات، از جمله خشم است. 

عصبانیت و بیماری های قلبی

ارتباط عصبانیت و بیماری‌های قلبی چیست؟ 

خشم باعث افزایش تولید هورمون‌های استرس به نام کاتکولامین‌ها می‌شود. این هورمون‌ها فشار خون را افزایش می‌دهند و در ایجاد پلاک‌های گرفتگی عروق نقش دارند که در طول سال‌ها می‌تواند منجر به بیماری عروق کرونر شود. اثرات مضر خشم نیز می‌تواند به سرعت اتفاق بیفتد، افزایش ناگهانی کاتکول آمین‌ها در طول عصبانیت می‌تواند باعث حمله قلبی، تپش‌های مرگبار قلب و تضعیف سریع عضله قلب شود. به عنوان کاردیومیوپاتی استرسی یا سندرم قلب شکسته شناخته می‌شود که عمدتاً در زنان رخ می‌دهد.

بررسی‌ها نشان می‌دهند افرادی که اغلب احساس عصبانیت می‌کنند و نمی‌توانند به خوبی آن را کنترل کنند، بیشتر در معرض مشکلات قلبی از جمله حمله قلبی هستند. تحقیقاتی در سال ۲۰۱۴ نشان داد که بروز حمله قلبی در دو ساعت پس از عصبانیت تقریباً ۵ برابر و خطر سکته سه برابر افزایش می‌یابد. این مطالعه نشان داد که هر چه ضربات شدیدتر یا مکرر باشد، خطرات قلبی فرد بیشتر است. 

همچنین بخوانید: پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی

راهکار برای کنترل خشم

در ادامه چند راه حل برای کنترل خشم را ذکر خواهیم کرد: 

  1. یک استراحت کوتاه از موقعیتی که شما را عصبانی می‌کند می‌تواند به شما کمک کند منطقی‌تر به آن فکر کنید. تا ۱۰ بشمار یا راه بروید، این کار ساده می‌تواند به شما کمک کند عادت واکنش‌های محرک را ترک کنید. 
  2. شما می‌توانید بدون فریاد زدن، انگشت نشان دادن، تهدید کردن و تکان دادن مشت خود، احساسات خود را اعلام کنید. این پاسخ‌های احساسی اغراق‌آمیز لزوماً برای بیان نظر یا رسیدن به مسیر دلخواه شما سازنده نیستند. آن‌ها فقط طرف مقابل را در حالت تدافعی قرار می‌دهند و عصبانی می‌کنند. 
  3. تاکتیک‌هایی مانند تنفس عمیق می‌تواند به شما در لحظه خشم کمک کند. مدیتیشن، یوگا و تمرینات تمرکز حواس نیز می‌توانند به طور کلی به آرامش شما کمک کنند. 
  4. اگر مستعد عصبانیت هستید، بهتر است روی کنترل عوامل خطر بزرگ مانند فشار خون و کلسترول نیز کار کنید. 
  5. علاوه بر مدیریت عوامل خطر قلبی که قادر به کنترل آن‌ها هستید، مانند کلسترول بالا، اگر سابقه بیماری قلبی و مشکل در مدیریت خشم دارید، مطالعاتی وجود دارد که نشان می‌دهد بتابلوکرها ممکن است خطر حمله قلبی را کاهش دهند. همچنین مراجعه به مشاور، روانشناس و روان پزشک می‌تواند به شما برای پیدا کردن راه کارهای مفید برای کنترل خشم کمک کند. 

عوارض عصبانیت برای بیماری قلبی

عصبانیت و استرس مزمن می‌توانند تأثیر منفی بر بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی داشته باشند و موجب تشدید عوارض این بیماری‌ها شوند. این تاثیرات عصبانیت و بیماری‌های قلبی عبارت‌اند از: 

  • افزایش فشار خون: عصبانیت موجب افزایش فشار خون می‌شود که ریسک سکته قلبی و مغزی را افزایش دهد. 
  • تحریک سیستم سمپاتیک: واکنش عصبانیت فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک را افزایش می‌دهد که باعث ضربان قلب و ترشح آدرنالین بیشتر می‌شود و می‌تواند به قلب فشار بیاورد. 
  • ایسکمی میوکارد: عصبانیت ممکن است جریان خون را به عضله قلب (میوکارد) کاهش دهد و منجر به موقعیتی شود که به عنوان ایسکمی میوکارد شناخته می‌شود. 
  • افزایش ریسک رویدادهای قلبی: مطالعات نشان داده‌اند که عصبانیت و استرس ممکن است احتمال حمله قلبی یا دیگر مشکلات قلبی را افزایش دهند. 
  • ترومبوز: عصبانیت ممکن است باعث افزایش لخته‌های خون و مشکلات گردش خون شود که می‌تواند منجر به مشکلات جدی مانند ترومبوز (لخته شدن خون در عروق) گردد. 
  • آریتمی‌ها: هیجانات شدید مانند عصبانیت می‌توانند موجب بروز آریتمی‌های قلبی شوند که در آن ضربان قلب غیر طبیعی می‌زند. 
بیماری قلبی

بیماری قلبی چیست؟

بیماری قلبی، یک اصطلاح گسترده است که به مجموعه‌ای از مشکلات مربوط به قلب و عروق خونی اشاره دارد. این بیماری‌ها می‌توانند شامل بیماری شریان‌های کرونری باشند که در آن پلاک‌ها در شریان‌ها تشکیل می‌شوند و منجر به محدودیت جریان خون به عضله قلب می‌گردند. این شرایط می‌تواند به درد قفسه سینه (آنژین) و حملات قلبی منجر شود. آریتمی‌ها یا اختلالات ضربان قلب، بیماری‌های عضله قلبی (کاردیومیوپاتی) و نقص‌های مادرزادی قلب نیز جزو انواع بیماری‌های قلبی به حساب می‌آیند. بیماری‌های قلبی می‌توانند منجر به ناتوانی‌های جدی و حتی مرگ شوند و عوامل خطر آن‌ها شامل سبک زندگی ناسالم، ژنتیک، سن و مشکلات بهداشتی دیگر مانند فشار خون بالا، دیابت و کلسترول بالا هستند.

بیشتر بخوانید: خطرناک‌ترین بیماری قلبی

علائم بیماری قلبی

نشانه‌های کلی بیماری قلبی عبارت‌اند از:

  • درد یا ناراحتی در قفسه صدری (آنژین)
  • تنگی نفس
  • درد در فک، گردن، یا پشت
  • خستگی مزمن
  • سبکی سر یا گیجی
  • تپش قلب یا ضربان نامنظم قلب
  • تورم پاها
  • سرفه یا خس‌خس سینه
  • زردی پوست

کلام پایانی

در نهایت، مهم است که افراد به ویژه کسانی که با بیماری‌های قلبی زندگی می‌کنند، به کنترل عصبانیت و استرس خود توجه داشته باشند. شناسایی عوامل محرک و تمرین راهکارهای موثر برای مقابله با شرایط استرس‌زا، می‌تواند به محافظت از قلب کمک کند و کیفیت زندگی را بهبود بخشد. همچنین، مشارکت فعال در برنامه‌های کنترل استرس، مشاوره‌های روانی، ورزش منظم و تغذیه سالم می‌تواند به تقویت سلامت قلبی عروقی و کاهش ریسک حوادث قلبی منجر شود.

سوالات متداول

آیا می‌توان با دارو عصبانیت را کنترل کرد تا از بیماری قلبی پیشگیری کرد؟

داروهای خاصی وجود دارند که می‌توانند به کنترل عصبانیت کمک کنند، اما باید تحت نظر پزشک تجویز شوند. شایع‌ترین داروها شامل آنتی‌دپرسانت‌ها و داروهای ضد اضطراب هستند.

آیا عصبانیت می‌تواند مستقیماً باعث حمله قلبی شود؟

عصبانیت شدید می‌تواند باعث بروز وضعیتی به نام «کاردیومیوپاتی استرسی» شود که به عنوان سندرم قلب شکسته نیز شناخته می‌شود و عملکرد قلبی را مختل می‌کند. همچنین، این استرس به ویژه در افرادی که زمینه بیماری قلبی دارند می‌تواند منجر به حمله قلبی شود.

نظرات