تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

آیا آنژین قلبی خطرناک است؟

آیا آنژین قلبی خطرناک است ؟

آنژین قلبی که در اصطلاح پزشکی با نام آنژین صدری نیز شناخته می‌شود، درد قفسه سینه ناشی از خون و اکسیژن ناکافی به قلب را توصیف می‌کند. اگر قلب نتواند خون و اکسیژن کافی دریافت کند، در انجام عملکرد خود دچار مشکل می‌شود. آنژین قلبی اغلب با درد قفسه سینه و تپش قلب همراه است.

یکی از اساسی‌ترین پرسش‌ها در خصوص آنژین این است که آیا آنژین قلبی خطرناک است؟ آیا درمان خاصی لازم دارد؟  در صورت بروز درد و فشاری که هر از چند گاهی در قفسه سینه احساس می‌شود، لازم است با پزشک متخصص مشورت شود. همچنین باید توجه داشت که آنژین یک علامت است نه یک بیماری. برای دریافت پاسخ این پرسش‌ها و آشنایی با نوع خطرناک آنژین در این بخش همراه ما باشید.

آنژین قلبی خطرناک

آنژین قلبی چیست؟

آنژین قلبی که در اصطلاح دقیق‌تر به آن آنژین صدری گفته می‌شود، درد قفسه سینه‌ای است که زمانی رخ می‌دهد که خون‌رسانی به قلب به دلیل تنگ شدن یا سفت‌شدن شریان‌های (کرونری) تأمین‌کننده قلب کاهش می‌یابد. درد ناشی از آنژین صدری می‌تواند خفیف (آزاردهنده)، دردناک یا تیز باشد و در جلوی قفسه سینه (درد قفسه سینه)، بازوی چپ، گردن، فک یا پشت ظاهر شود. جدی‌ترین عوارض آنژین قلبی حمله قلبی و سکته است. این بیماری معمولاً در اثر فعالیت بدنی شدید یا یک قسمت استرس‌زا ایجاد می‌شود و برای چند دقیقه طول می‌کشد (اگر شخص متوقف شود یا سرعتش کاهش یابد در عرض 10 دقیقه پسرفت می‌کند).

آیا آنژین قلبی خطرناک است؟

به طور کلی، آنژین به‌خودی‌خود بیمار را در معرض خطر قرار نمی‌دهد، اما باید به عنوان یک علامت هشداردهنده در مورد احتمال بروز حمله قلبی یا سکته در آینده تفسیر شود. اگر آنژین قلبی در فرکانس، مدت یا شدت افزایش یابد، باید در اسرع وقت با کاتتریزاسیون قلبی ارزیابی شود، زیرا خطر حمله قلبی وجود دارد که به طور بالقوه می‌تواند کشنده باشد. به طور کلی شرایط زیر می‌توان نگران‌کننده باشد:

در صورت عدم تشخیص قبلی آنژین؛

  • اگر درد قفسه سینه بیش از چند دقیقه طول بکشد و در حالت استراحت از بین نرود، می‌تواند نشان‌دهنده حمله قلبی باشد، بنابراین توصیه می‌شود به اورژانس هشدار داده شود.
  • اگر درد پس از چند دقیقه ناپدید شد، اما علامت قبلاً ظاهر نشده بود، توصیه می‌شود یک قرار ملاقات فوری با پزشک بگیرید.

اگر قبلاً آنژین را تشخیص داده شده است؛

  • اگر درد قفسه سینه بیش از چند دقیقه طول بکشد و در حالت استراحت از بین نرود و پس از مصرف داروهای تجویز شده برای این موارد ممکن است حمله قلبی در جریان باشد، توصیه می‌شود به اورژانس اطلاع داده شود.
  • اگر آنژین پایدار با گذشت زمان تمایل به تغییر/بدتر شدن دارد، توصیه می‌شود وضعیت را با متخصص قلب خود بررسی کنید.
  • به طور کلی هر گونه درد قفسه سینه باید توسط پزشک ارزیابی شود، مگر اینکه توضیح واضحی مانند ترومای جزئی، سوختگی و… وجود داشته باشد.

به یاد داشته باشید که حمله قلبی اغلب به روشی موذیانه و با علائم غیراختصاصی شروع می‌شود که به راحتی می‌تواند با اختلالات گوارشی پیش‌پاافتاده اشتباه گرفته شود.

بنابراین، درد قفسه سینه‌ای که مداوم یا بدتر می‌شود، شدت یا فرکانس آن افزایش می‌یابد یا با علائم غیرطبیعی دیگر همراه است، بنابراین همیشه باید فوراً مورد ارزیابی قرار گیرد.

درمان آنژین قلبی

کدام آنژین قلبی خطرناک است؟

آنژین قلبی که یکی از علائم اصلی است که در هر بیماری قلبی دیده می‌شود به 3 نوع تقسیم می‌شود.

  • آنژین پایدار
  • آنژین ناپایدار
  • آنژین پرینزمتال

آنژین قلبی پایدار

اولین مورد آنژین قلبی پایدار است که در دوره‌های ورزش و استرس شدید دیده می‌شود. در صورت مشاهده این نوع آنژین، فراوانی، طول و شدت علائم در فرد تغییر نمی‌کند. شناخته شده است که در مواردی رخ می‌دهد که مصرف اکسیژن میوکارد در بدن بیش از حد افزایش می‌یابد. در این نوع آنژین، تنگی شریانی وجود دارد و این تنگی باعث نارسایی عروق کرونر می‌شود. اکثر افراد مبتلا به آنژین پایدار می‌توانند برای چندین سال زندگی عادی داشته باشند. با این حال، مشاهده می‌شود که این وضعیت می‌تواند منجر به مشکلات جدی در برخی از بیماران شود. این وضعیت که آنژین پایدار (پایدار) برای فرد خطرناک است، زمانی دیده می‌شود که به نوع دیگری از آنژین که آنژین ناپایدار (ناپایدار) است تبدیل شود.

آنژین قلبی ناپایدار

وضعیت آنژین ناپایدار در مقایسه با آنژین پایدار (پایدار) ویژگی‌های متغیری را نشان می‌دهد. در مورد آنژین ناپایدار، در فراوانی، طول و شدت درد قفسه سینه تفاوت وجود دارد. به طور کلی، بیماران گزارش می‌دهند که در مقایسه با آنژین پایدار، درد شدیدتر و طولانی‌تری را تجربه می‌کنند. از آنجایی که خطر حمله قلبی در این نوع درد قفسه سینه بیشتر است، باید وضعیت را جدی‌تر گرفت و با پزشک متخصص مشورت کرد.

آنژین پرینزمتال

آخرین نوع آنژین دیده شده، آنژین پرینزمتال است که بسیار نادر است و به آنژین متغیر معروف است. مشخص شده است که این بیماری در مردان پنج برابر بیشتر از زنان است. آنژین متغیر به دلیل اسپاسم عروق کرونر دیده می‌شود. ممکن است افراد مبتلا به این نوع آنژین به بیماری دریچه قلب یا افزایش بیش از حد توده قلب مبتلا شوند.

آیا آنژین قلبی خطرناک است؟

علائم آنژین قلبی

علائم اصلی که با تشخیص آنژین صدری مشاهده می‌شود به شرح زیر است:

  • تعریق
  • درد در قفسه سینه
  • درد در شانه – بازو – فک پایین
  • خفگی
  • تنگی نفس
  • حالت تهوع

این علائم معمولاً زمانی دیده می‌شود که شما فعالانه راه می‌روید، آهسته دویدن یا در زندگی کاری شرکت می‌کنید.

همچنین بخوانید: تفاوت سکته قلبی با آنژین 

درمان آنژین  قلبی خطرناک

فرایند تشخیص و درمان آنژین قلبی به شرح زیر انجام می‌شود:

  • ابتدا باید نوار قلب برای تشخیص و درمان گرفته شود و این نوار قلب توسط پزشک متخصص معاینه شود.
  • تست استرس قلبی، آزمایش خون و آنژیوگرافی عروق کرونر که باید علاوه بر نوار قلب انجام شود نیز باید به پزشک متخصص اطلاع داده شود.
  • پس از بررسی تمامی این آزمایشات، روش درمانی مناسب توسط پزشک تعیین می‌شود.
  • قبل از شروع درمان، لازم است برخی از تغییرات در سبک زندگی انجام شود. این مقررات به‌منظور کنترل فشار خون و کاهش کلسترول خون وضع شده است. از جمله تمهیداتی که باید انجام شود، ترک سیگار در صورت مصرف و کاهش وزن در صورت لزوم است.
  • بسته به شرایط بیمار، آنژین صدری تنها با داروهای نیترات قابل‌پیشگیری است. داروهای نیترات برای افزایش جریان خون در عضله قلب استفاده می‌شود.
  • از داروهای دیگری که در صورت توصیه پزشک متخصص می‌توان در درمان آنژین صدری استفاده کرد، می‌توان به داروهای مسدودکننده بتا، داروهای کاهش‌دهنده چربی و ضد پلاکت و کورکننده‌های کانال کلسیم اشاره کرد.
  • درمان‌های دارویی فقط برای جلوگیری از علائم این بیماری مفید است. برای جلوگیری از عود آنژین صدری می‌توان از جراحی بای پس عروق کرونر استفاده کرد. یکی دیگر از روش‌های جراحی آنژیوپلاستی است. اینکه کدام درمان باید توسط پزشک متخصص تعیین شود.

جراحی برای آنژین قلبی خطرناک

اگر آنژین خطرناک باشد، به‌احتمال زیاد نیاز به جراحی دارد. در حین جراحی، بخشی از شریان داخلی بریده می‌شود. قسمت بریده شده با تشکیل یک تونل در عضله قلب به هم متصل می‌شود. به این ترتیب شاخه‌های شریان جانبی منبسط می‌شوند. با این شاخه‌های شریانی بزرگ شده، خون‌رسانی لازم به عضله قلب انجام می‌شود و آنژین صدری از بین می‌رود. این جراحی که از نظر فنی آسان نیست، ترجیح داده می‌شود؛ زیرا راه حل قطعی به بیمار ارائه می‌دهد.

آیا آنژین قلبی خطرناک است

پیشگیری از آنژین قلبی

مواد مغذی مورد نیاز بدن باید مصرف شود و یک رژیم غذایی متعادل مصرف شود. نباید فراموش کرد که خوردن بیشتر یا کمتر از مقدار لازم قطعاً باعث ایجاد مشکل در بدن می‌شود. لازم است بدن را از ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین‌های لازم محروم نکنید. علاوه بر این، مصرف بیش از حد مواد غذایی از جمله علل مشکلات سلامتی است. مصرف سیگار و الکل باعث خستگی بدن و به خصوص قلب می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود مصرف سیگار و الکل را کنار بگذارید. سبک زندگی غیرفعال منجر به مشکلات جدی سلامتی می‌شود. به خصوص تقریباً در تمام بیماری‌های قلبی، سبک زندگی غیرفعال یکی از علل آن است. در عین حال بسیار مهم است که فرد از نظر فیزیکی حدود خود را بشناسد و از این حدود فراتر نرود.

نظرات