تلفن تماس
09383003005تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق
پرفشاری ریوی (Pulmonary hypertension)، فشار خون بالا در شریانهای ریوی است که خون فقیر از اکسیژن را از قلب به ریهها میبرد. اولین علامت آن تنگی نفس است و شایعترین علل آن بیماری قلبی، بیماری ریوی و هیپوکسی است. تشخیص و درمان به موقع میتواند به فرد کمک کند تا از کیفیت زندگی بهتری برخوردار شود.
خون بدون اکسیژن (خون فقیر از اکسیژن) در سمت راست قلب جریان دارد. از آنجا، از طریق شریانهای ریوی به ریهها حرکت میکند و فشار خون ریوی باعث باریک شدن شریانهای ریوی شده که این وضعیت باعث میشود این خون سختتر به ریهها برسد.
فشار خون ریوی (PH) یک تشخیص کلی به این معنی است که فشار خون بالایی در شریانهای ریوی وجود دارید. این رگهای خونی هستند که خون فاقد اکسیژن را از قلب به ریهها میبرند. این بیماری علل مختلفی دارد که معمولاً عارضه بیماری قلبی یا بیماری ریوی است. اما بسیاری از بیماریها و عوامل محیطی دیگر میتوانند خطر ابتلا به PH را افزایش دهند.
هایپرتنسیون ریوی، خطرناک است زیرا جریان خون را از طریق قلب و ریهها مختل میکند. فشار خون بالا در شریانهای ریوی باعث باریک شدن این شریانها میشود و در نتیجه، قلب باید سختتر کار کند تا خون فاقد اکسیژن را به ریهها پمپ کند. با گذشت زمان، PH به قلب آسیب میرساند و باعث ایجاد مشکلاتی در سراسر بدن میشود که بدون درمان میتواند کشنده باشد.
هایپرتنسیون ریوی میتواند مشکلات جدی در بدن ایجاد کند، این مشکلات عبارتاند از:
هایپرتنسیون ریوی موجب بروز بیماریهای گوناگونی میشود که در ادامه برخی از شایعترین آنها را مورد بررسی قرار میدهیم. این بیماریها عبارتاند از:
هایپرتنسیون ریوی در دوران بارداری به وضعیتی گفته میشود که فشار خون در عروق ریهها (عروق خونی که خون از قلب به ریهها راه میدهند) افزایش مییابد. PH در دورانی بارداری هم برای والدین و هم برای جنین میتواند عوارضی ایجاد کند و بسیار خطرناک است. کاهش جریان خون، مشکلاتی مانند: رشد نامناسب جنین، کمبود اکسیژن در جنین و ایجاد خطر برای سلامت جنین را ایجاد میکند.
نارسایی قلبی سمت راست اثر موجی در سراسر بدن دارد و عملکرد طبیعی بسیاری از اندامها و سیستمها را مختل میکند. هایپرتنسیون ریوی، بدون درمان بر قلب فشار میآورد و در نهایت کشنده است. فشار خون بالا در شریانهای ریوی، بطن راست (حفره سمت راست پایین) قلب که مسئول پمپاژ این خون است را مجبور میکند تا برای ارسال خون فاقد اکسیژن به ریهها، سختتر کار کند. بنابراین، با گذشت زمان، PH باعث میشود که بطن راست به دلیل کار اضافی بزرگتر شده و این وضعیت (هایپرتروفی بطن راست) میتواند منجر به نارسایی قلبی سمت راست شود.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) پر فشاری شریان ریوی را بر اساس علت آن به پنج گروه تقسیم میکند. این تقسیمبندیها عبارتاند از:
هایپرتنسیون ریوی، بیماران قلبی، ریوی و تمام بزرگسالان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه برخی از این شرایط شایع تاثیر این بیماری را نام میبریم که عبارتاند از:
برخی از انواع هایپرتنسیون ریوی مانند فشار خون شریانی ریوی (PAH) و PH ناشی از لخته شدن خون نادر هستند، اما انواع دیگر به خصوص PH ناشی از مشکلات قلبی یا ریوی، بسیار شایعتر هستند. به صورت دقیق مشخص نیست که چند نفر در سراسر جهان به پرفشاری شریان ریوی مبتلا هستند. اما برخی تخمینها نشان میدهد، ممکن است از هر ۱۰۰ نفر ۱ نفر این به این بیماری مبتلا باشد. همچنین در بین افراد مسن شایعتر است و در سراسر جهان، از هر ۱۰ بزرگسال بالای ۶۵ سال، ۱ نفر PH دارد.
بیشتر بخوانید: فشار خون مقاوم به درمان
اولین علامت پرفشاری شریان ریوی، تنگی نفس در طول فعالیتهای روزانه مانند: بالا رفتن از پلهها، خرید کردن، پیاده روی و… است.
ph، ممکن است در ابتدا هیچ علامتی نداشته باشید. زمانی که علائم بروز پیدا میکنند، ممکن است خفیف باشند. اما علائم PH با گذشت زمان بدتر میشود و انجام فعالیتهای معمول را برای افراد سختتر میکند. علائم شایع پرفشاری شریان ریوی عبارتاند از:
چهار مرحله اصلی فشار خون ریوی وجود دارد که آنها بر اساس علائمی که فرد احساس میکند، هستند. این مراحل به میزان راحتی فرد در انجام فعالیتهای روزانه اشاره دارد. با بدتر شدن PH، علائم قابل توجهتر میشوند و زندگی روزمره را مختل میکنند. این مراحل عبارت اند از:
علل پر فشاری شریان ریوی بسته به نوع PH، بسیار متفاوت است و شامل طیف وسیعی از بیماریها و شرایط زمینهای و همچنین قرار گرفتن در معرض محیطی (سموم و داروها) میشوند. در ادامه به صورت جداگانه هر کدام از آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
دلایل زیادی برای فشار خون شریانی ریوی وجود دارد. آنها عبارتاند از:
مشکلات قلبی یکی از علل شایع فشار خون ریوی است و از آنجایی که سمت چپ و راست قلب شما با هم کار میکنند، مشکل در سمت چپ، سمت راست را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. سمت راست قلب مسئول پمپاژ خون به شریانهای ریوی است. بنابراین، مشکلات قلبی سمت چپ باعث یک واکنش زنجیرهای میشود که بقیه قلب، شریانهای ریوی و ریهها را تحت تاثیر قرار میدهد. مشکلات قلبی سمت چپ که میتوانند باعث این بیماری شوند عبارتاند از:
دریچه آئورت، بطن چپ (محفظه پمپاژ اصلی قلب شما)، را به آئورت متصل میکند. آئورت بزرگترین رگ خونی بدن است و مسئول ارسال خون غنی از اکسیژن به بقیه بدن میباشد. در بیماری دریچه آئورت، دریچه، ممکن است نشتی یا تنگی داشته باشد. مشکلات دیگری مانند بیماری مادرزادی قلب و اندوکاردیت نیز میتواند بر دریچه آئورت تأثیر بگذارد.
این بدان معنی است که سمت چپ قلب نمیتواند خون را آنطور که باید پمپاژ کند. بطن چپ، ممکن است خیلی ضعیف یا خیلی سفت باشد. در هر صورت، خون غنی از اکسیژن کافی نمیتواند به اندامها و بافتهای بدن برسد. با گذشت زمان، نارسایی سمت چپ قلب میتواند منجر به نارسایی قلبی سمت راست و سایر عوارض شود.
این ضخیم شدن دیوارههای عضلانی بطن چپ است که باعث میشود قلب در پمپاژ خون کارایی کمتری داشته باشد. معمولاً ناشی از فشار خون طولانی مدت یا سایر مشکلات قلبی مانند آریتمی است.
دریچه میترال، دری است که اجازه میدهد خون از دهلیز چپ به بطن چپ جریان یابد. ممکن است بیش از حد کششی شود (پرولاپس) که منجر به نارسایی شده و همچنین ممکن است خیلی باریک شود. با گذشت زمان، بیماری دریچه میترال فشار میآورد و به قلب آسیب میرساند.
مشکلات ریوی یکی دیگر از علل شایع فشار خون ریوی است. برخی از افراد مبتلا به بیماری قلبی سمت چپ نیز بیماری ریوی یا کمبود اکسیژن (هیپوکسی) دارند. مشکلات ریوی که میتوانند باعث این بیماری شوند عبارتاند از:
این شکل از PH معمولاً ناشی از فشار خون مزمن ترومبوآمبولیک ریوی (CTEPH) است. CTEPH وضعیتی است که شامل لخته شدن خون و ایجاد زخم در شریانهای ریه میشود. آمبولی ریه یک لخته خونی است که از جای دیگری در بدن حرکت میکند و در یک رگ خونی در ریهها گیر میکند. این لختههای خون اغلب قابل درمان هستند، اما ممکن است بافت اسکار را پشت سر بگذارند. این اسکارها میتوانند جریان خون را در شریانهای ریوی سخت کنند و در نتیجه، فشار خون در شریانهای ریوی بالا رود.
بسیاری از شرایط دیگر باعث افزایش فشار خون ریوی میشوند که دانشمندان هنوز آن را درک نکرده اند. چیزی که آنها میدانند این است که بین این شرایط و PH ارتباط وجود دارد و به این معناست که افراد مبتلا به این شرایط ممکن است با خطر بیشتری برای ابتلا به PH روبرو شوند. چنین شرایطی عبارتاند از:
پزشک، معاینه فیزیکی و آزمایشهایی را برای رسیدن به تشخیص فشار خون ریوی انجام میدهد. این مراحل عبارتاند از:
پزشک، از چندین آزمایش مختلف برای اهداف مختلف استفاده میکند که این آزمایشها فشار خون را در شریانهای ریویاندازهگیری میکنند. این آزمایشها عبارتاند از:
همچنین بخوانید: تنگی دریچه قلب چیست و چگونه درمان میشود؟
از آنجایی که پرفشاری ریوی میتواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد، ضروری است که هر چه زودتر تشخیص داده و درمان شود. پزشک، بر اساس آنچه که باعث PH شده، درمان را تجویز میکند. در حال حاضر، فقط دو نوع فشار خون شریان ریوی (PAH) و فشار خون مزمن ترومبوآمبولیک ریوی (CTEPH) را میتوان مستقیماً درمان کرد. انواع دیگر PH شامل مدیریت شرایط پزشکی زمینهای می شوند و درمان ندارند. این درمانها عبارتاند از:
درمان پرفشاری شریانی ریوی (PAH) شامل مواردی میشود که عبارتاند از:
روشهای درمانی برای CTEPH عبارتاند از:
آخرین راه حل برای برخی از افراد مبتلا به فشار خون شدید ریوی، پیوند ریه است.
درمان PH ناشی از مشکلات قلبی یا ریوی نیازمند تمرکز بر مدیریت شرایط زمینهای است. از آنجایی که بسیاری از بیماریهای مختلف قلبی و ریوی باعث ایجاد PH میشوند، برنامههای درمانی میتواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. به طور کلی، روشهای کنترل عبارتاند از:
در هر بیماری رژیم غذایی نقش بسیار پر رنگی دارد، پرفشاری شریان ریوی از این قاعده مستثنی نیست، رژیمهای غذایی مناسب عبارتاند از:
بیشتر بخوانید: انواع داروهای درمان فشار خون
در این مقاله به صورت کامل با دلایل، عوارض و راههای پیشگیری و درمان بیماری پرفشاری شریانی ریه آشنا شدیم. پرفشاری ریوی حاصل مشکل و فشار در رگهای حامل خون فاقد اکسیژن است که به صورت کامل در مورد ماهیت این بیماری توضیح داده شد. تشخیص و درمان به موقع این بیماری اهمیت بسیار بالایی دارد.
بدون درمان، فشار خون ریوی منجر به نارسایی قلبی سمت راست و در نهایت مرگ میشود.
فشار خون ریوی یک بیماری پیشرونده است که یعنی با گذشت زمان بدتر میشود. در برخی افراد سریعتر از دیگران پیشرفت میکند.
PH معمولاً بزرگسالان را تحت تأثیر قرار میدهد. اما به ندرت میتواند بر نوزادان نیز تاثیر بگذارد. نوزادان مبتلا به این بیماری ممکن است نیاز به درمان در بخش مراقبتهای ویژه داشته باشند.
بیشتر موارد فشار خون ریوی قابل درمان نیست. پزشک داروها را برای موارد زیر تجویز کند.
نظرات