تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

آمبولی ریه چیست و چگونه درمان می‌شود؟

آمبولی ریه

آمبولی ریه یک بیماری جدی است که در اثر تشکیل لخته خون در ریه‌ها ایجاد می‌شود. این بیماری بالقوه کشنده نیاز به درمان جدی دارد. اغلب، تشکیل لخته خون در رگ‌های بازو، قلب و پا‌ها مشاهده می‌شود.

همانطور که آمار نشان می‌دهد، آمبولی ریه در بسیاری از افراد رخ می‌دهد و نیاز به درمان فوری دارد. بیمار باید لزوماً با پزشک مشورت کند تا یک دوره درمانی را تجویز کند. در برخی بیماران، آمبولی ریه خیلی شدید است که منجر به تنگی نفس شدید می‌شود. هنگامی که لخته‌های خون بسیار بزرگ هستند، گردش خون در سمت راست قلب مسدود می‌شود و خون وارد ریه‌ها می‌شود که می‌تواند منجر به مرگ شود. بیماری‌ها اغلب تنها در حین فعالیت‌های ورزشی افرادی رخ می‌دهد که ترومبوز شریان ریوی را به طور کامل مسدود نمی‌کند.

لخته از طریق عروق ریه وارد شده و به تدریج به عروق کوچک می‌رسد. با گذشت زمان، لخته شروع به حرکت فعال می‌کند و مقداری از خون در ریه‌ها را مسدود می‌کند. در نتیجه گردش خون در ریه‌ها بدتر می‌شود و تبادل گاز مختل می‌شود.

هنگامی که بیماری به مقیاس جدی‌تری می‌رسد، ناراحتی بسیار شدید و جدی ایجاد می‌کند، در این حالت بیمار احساس کمبود اکسیژن می‌کند. اگر لخته‌های خون بزرگ باشند، خون مسدود شده و سپس وارد ریه‌ها می‌شود و فرد می‌میرد. بیمارانی وجود دارند که احساس عدم تعادل جزئی دارند، اما احساسات ناخوشایند تقریباً دائماً آن‌ها را همراهی می‌کند.

آمبولی ریه

علل آمبولی ریه

متأسفانه بسیاری از افراد در معرض خطر ابتلا به آمبولی ریه هستند. لخته‌های خون به دلایل زیر تشکیل می‌شوند:

  • کاهش سرعت گردش خون
  • آسیب به دیواره عروق
  • لخته شدن بیش از حد خون

این بیماری جدی می‌تواند به دلیل سکته مغزی، شکستگی استخوان، اضافه وزن و  بیماری قلبی عروقی رخ دهد. همه این عوامل خطر باید فرد را وادار کند تا با دقت و مسئولانه با مسائل سلامتی خود برخورد کند تا به موقع از ایجاد آمبولی ریه جلوگیری کند. سفر‌های طولانی با ماشین یا هواپیما بر گردش خون تأثیر می‌گذارد و در نتیجه خون در پا‌ها جمع می‌شود و احتمال لخته شدن خون را افزایش می‌دهد. لخته شدن خون در شرایط سرطان، بارداری، کمبود پروتئین و آنزیم افزایش می‌یابد. همچنین افراد مسن بیشتر احتمال دارد که بیمار شوند.

علائم آمبولی ریه

از ویژگی‌های این بیماری این است که در بیماران مختلف که از آمبولی ریه رنج می‌برند، علائم ممکن است متفاوت باشد. اما علائمی وجود دارد که به احتمال ۱۰۰ درصد نشان می‌دهد که فرد در حال ابتلا به آمبولی ریه است. موارد زیر شایع‌ترین علائمی است که نشان دهنده وجود این بیماری است:

  • درد در ناحیه قفسه سینه اغلب، درد یا درد‌های تیز به ویژه در طول نفس عمیق قابل توجه است.
  • مشکل در تنفس، به ویژه در حین ورزش
  • سرفه خشک؛ در برخی موارد با خون
  • سرگیجه
  • تشنج ناگهانی
  • تغییر رنگ پوست
  • عرق کردن قوی

بیماران اغلب ممکن است هوشیاری خود را از دست بدهند. اگر هر یک از علائم بالا را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

درمان

واقعیت این است که تشخیص آمبولی ریه آسان نیست، حتی اگر مؤسسه پزشکی مجهز به تجهیزات مدرن با تکنولوژی بالا باشد. با این حال، در هیچ موردی فرد نباید شروع به خوددرمانی کند. هر چه زودتر به پزشک مراجعه کند، زودتر می‌تواند این بیماری خطرناک را درمان کند و جان خود را نجات دهد. قبل از شروع درمان آمبولی ریه، پزشک باید یک تشخیص کامل را آغاز کند. تشخیص دقیق را می‌توان پس از قرار دادن کاتتر در قلب و تزریق به رگ‌های ریوی انجام داد. از آنجایی که نتایج بالینی اغلب داده‌های نادرستی در رابطه با این بیماری به دست می‌دهد، تعدادی آزمایش باید انجام شود. در بین تست‌ها، محبوب‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • نوار قلب
  • اشعه ایکس قفسه سینه
  • تجزیه و تحلیل خون

فشار خون پایین، سطوح پایین اکسیژن در خون، تنگی نفس همه برای بیماران آمبولی ریه آشنا هستند. آن‌ها به درمان تهاجمی‌تری برای افزایش فشار خون و سطح اکسیژن نیاز دارند.

از جمله وسایل پزشکی که برای درمان مؤثرتر هستند و اغلب توسط پزشکان تجویز می‌شوند می‌توان به هپارین، انوکساپارین، وارفارین اشاره کرد. برای بیمار، دارو‌هایی تجویز می‌شود که لخته‌های خون را از بین می‌برند و به آن‌ها ترومبولیتیک می‌گویند. آن‌ها لخته‌ای را که رگ‌های خونی ریه‌ها را مسدود می‌کند، از بین می‌برند.

هنگامی که بیمار از بیمارستان مرخص می‌شود، از آن‌ها خواسته می‌شود که به طور سیستماتیک تحت نظر باشند تا سلامتی خود را کنترل کنند. بیمار باید به طور مکرر به پزشک مراجعه کند تا به موقع متوجه پویایی آن شود و در صورت لزوم دارو‌های دیگر را تجویز کند.

آمبولی ریه

جلوگیری از ایجاد آمبولی ریه

بهترین راه برای پیشگیری از این بیماری اجتناب از عوامل خطری است که در بالا توضیح داده شد. از سفر‌های طولانی با ماشین خودداری کنید، زیرا در زمان نشستن طولانی، خون در پا‌ها راکد می‌شود و لخته ایجاد می‌کند. این لخته خون می‌تواند شکسته شود و به ریه‌ها برود. اگر اغلب مسافت‌های طولانی را طی می‌کنید، در حین رانندگی با ماشین، سعی کنید تا حد امکان توقف کنید تا پا‌های خود را دراز کنید. این همچنین به جلوگیری از تشکیل لخته‌های خون کمک می‌کند.

اثربخشی و سرعت درمان و بهبودی کامل بیمار تا حد زیادی به اندازه و محل لخته بستگی دارد. البته یک لخته خون بزرگ که رگ‌های خونی را مسدود کرده است نیاز به درمان جدی‌تری دارد.

اگر آمبولی ریه تشخیص داده شود، فرد تا بهبود گردش خون در بیمارستان بستری می‌شود. برای او دارو‌هایی تجویز می‌شود که خون را به مدت شش ماه یا بیشتر رقیق می‌کند. برخی از بیماران نیز مجبورند تا آخر عمر دارو مصرف کنند.

نظرات