تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

ضربان سریع قلب نشانه چیست؟

ضربان سریع قلب نشانه چیست

قلب عضوی است که در طول زندگی می‌تپد و اکسیژن و خون غنی از مواد مغذی لازم برای بدن را به اندام‌ها و بافت‌ها می‌رساند. این اتفاق دائمی، فرد را آزار نمی‌دهد. به عبارت دیگر، فرد اغلب ضربان قلب خود را احساس نمی‌کند. با این حال، ضربان قلب بالا می‌تواند به دلایل مختلف رخ دهد. ما در این مقاله به بررسی نشانه‌های ضربان قلب پرداخته‌ایم. برای آشنایی با عواملی که می‌توانند باعث تپش قلب شوند با ما تا آخر این مقاله همراه بمانید.

ضربان سریع قلب نشانه چیست

ضربان سریع قلب نشان دهنده چیست؟

تپش قلب اغلب بیماری‌های قلبی را به ذهن ما می‌آورد. ضربان سریع قلب می‌تواند دلایل بسیار متفاوتی داشته باشد و نشانه بیماری‌های زیادی باشد. شایع‌ترین این علل عبارتند از: کم خونی، گواتر، هیپوگلیسمی، اختلال خواب، مصرف سیگار و الکل، افت فشار خون، عدم تعادل مواد معدنی و آب، اختلال استرس و اضطراب، تغییرات هورمونی، وضعیت پایین، کافئین و چای، بیماری‌های تب دار، مکمل‌های غذایی، ورزش، آلرژی، بیماری‌های مزمن، شرایط نامطلوب زندگی، درد، بیماری‌های غدد فوق کلیوی، داروهای مورد استفاده. در ادامه به بررسی نشانه‌های ضربان قلب سریع پرداخته‌ایم. این‌ها عبارتند از:

کم خونی

یکی از مشکلات رایج هر گروه سنی از پیر و جوان، کم خونی است؛ بیماری است که اغلب اوقات درمان آن نادیده گرفته می‌شود. کم خونی که در 25 درصد از جمعیت جهان دیده می‌شود، اغلب به دلیل کمبود آهن ایجاد می‌شود. در کم خونی، قلب برای تامین اکسیژن مورد نیاز بدن بیشتر کار می‌کند و این روند با تپش قلب، خود را نشان می‌دهد.

گواتر

کار سریع غیرعادی غده تیروئید در گردن، متابولیسم بدن را تسریع می‌کند. این تصویر اغلب خود را با تپش قلب نشان می‌دهد. هورمون‌های تیروئید باید بدون دلیل برای تپش قلب بررسی شوند.

هیپوگلیسمی

هیپوگلیسمی که به معنای قند خون پایین است، همه را از پیر و جوان تهدید می‌کند. برخی از افراد، زمانی که سطح گلوکز خونشان به زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر (mg/dl) می‌رسد، علائم هیپوگلیسمی را نشان می‌دهند. تپش قلب نیز ممکن است به دلیل ترشح بیش از حد انسولین بلافاصله پس از خوردن غذا ایجاد شود. هیپوگلیسمی اغلب با خستگی و تپش قلب ظاهر می‌شود.

اختلالات خواب

خواب وضعیتی است که به طور طبیعی در مغز و بدن رخ می‌دهد و با تغییر حالت هوشیاری، کاهش پاسخ به محرک‌های خارجی و عدم وجود حرکات ارادی مشخص می‌شود. اختلالات خواب یکی از علل شایع تپش قلب است. بدن هنگام خواب متابولیسم خود را کند می‌کند و استراحت می‌کند. به موازات افزایش سطح هورمون‌های استرس در خون، افرادی که به طور منظم نمی‌خوابند و خواب با کیفیتی ندارند، ضربان قلب بیشتری در طول روز دارند و تپش قلب بیشتر مشاهده می‌شود.

مصرف سیگار و الکل

محصولات تنباکو و مصرف زیاد الکل بر متابولیسم بدن تأثیر می‌گذارد و سطح هورمون استرس را افزایش می‌دهد. این اغلب منجر به تپش قلب می‌شود.

ضربان سریع قلب نشانه چیست

فشار خون پایین

افت فشار خون که به معنی فشار خون پایین است؛ بیشتر در جوانان قد بلند و لاغر و سالمندان دیده می‌شود. در مورد فشار خون پایین (هیپوتانسیون)، انتقال مواد مورد نیاز اندام‌ها، به ویژه اکسیژن حمل شده توسط خون، مختل می‌شود. اگر این وضعیت برای مدت طولانی ادامه یابد، حتی ممکن است عملکرد اندام‌ها مختل شود. فشار خون پایین که با خستگی مفرط، ایستادن و نوشیدن آب کمتر همراه است، معمولاً با ضعف، سرگیجه و تپش قلب رخ می‌دهد.

عدم تعادل مواد معدنی و آب

مقدار کم آب و نمک در بدن می‌تواند باعث تپش قلب شود. این وضعیت اغلب به دلیل خستگی و فشار خون پایین ایجاد می‌شود. دو سوم بدن یک فرد سالم از آب تشکیل شده است. وقتی مقدار طبیعی آب در بدن کاهش می‌یابد، تعادل نمک و قند نیز به هم می‌خورد. ورزش زیاد و تعریق در گرمای تابستان باعث می‌شود که آب بدن ما به سرعت کاهش یابد. ننوشیدن آب کافی و عدم جایگزینی آب از دست رفته باعث کم آبی بدن ما می‌شود. کم آبی باعث کاهش الکترولیت‌های بدن، کاهش فشار خون و تپش قلب می‌شود. در صورت عدم وجود عوامل دیگر مانند ورزش زیاد، عفونت، هوای گرم، به طور کلی زنان باید 2 لیتر در روز و مردان باید 2 و نیم لیتر در روز آب مصرف کنند.

اختلال استرس و اضطراب

انواع استرس‌های جسمی و روحی در بدن باعث تپش قلب می‌شود. علاوه بر این، اختلالات اضطرابی و افسردگی از علل اصلی تپش قلب هستند. بی‌قراری، ترس و استرس باعث تپش قلب می‌شود. این احساسات به ویژه در هنگام حملات پنیک رایج هستند.

تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی در زنان می‌تواند به صورت تپش قلب ظاهر شود. حملات تپش قلب به ویژه قبل از دوره‌های قاعدگی و در طول انتقال به یائسگی مشاهده می‌شود. همچنین در دوران بارداری ضربان قلب افزایش می‌یابد.

کافئین و چای

نوشیدنی‌های انرژی زا و قهوه‌های سنگین اغلب باعث تپش قلب می‌شوند. چای سیاه بسیار تیره نیز از جمله نوشیدنی‌هایی است که باعث تپش قلب می‌شود. در مقابل، چای سبز به عنوان یک نوشیدنی است که قلب را آرام می‌کند و تپش قلب را کاهش می‌دهد.

بیشتر مطالعه کنید: علت تپش قلب در حالت استراحت و خواب

بیماری‌های تب دار

تب بالا یکی از عوامل اصلی تحریک تپش قلب است. در هنگام تب بالا که اغلب با عفونت یا بیماری‌های روماتیسمی همراه است، بار روی قلب افزایش می یابد و قلب سخت‌تر کار می‌کند که در نتیجه تپش قلب رخ می‌دهد.

مکمل‌های غذایی

بیشتر مکمل‌های غذایی گیاهی که مخصوصاً برای بدنسازی استفاده می‌شوند، حاوی موادی هستند که بدن را تحریک می‌کنند و این می‌تواند منجر به تپش قلب شود.

ورزش شدید

ورزش شدید در هنگامی که بدن ناآماده است، اغلب باعث ضربان قلب می‌شود. گاهی اوقات، این امر می‌تواند باعث اختلالات جدی ریتم شود. به همین دلیل افرادی که ورزش را از صفر شروع خواهند کرد باید در ماه اول ورزش را به صورت گرم کردن انجام دهند. گرم کردن دو نوع است. اول اینکه ۱ ماه قبل از ورزش سنگین بدن را برای آن ورزش آماده شوید. دوم تمرینات گرم کردنی است که باید 15-30 دقیقه قبل از شروع ورزش انجام شود.

ضربان سریع قلب نشانه چیست

آلرژی

آلرژی غذایی یکی از علل شایع تپش قلب است. این وضعیت که بیشتر در غذاهای دریایی دیده می‌شود، اغلب با تپش قلب و خستگی در هنگام غذا رخ می‌دهد. حملات تپش قلب به دلیل سوء هاضمه نیز پس از یک وعده غذایی سنگین شایع است. آلرژی غذایی می‌تواند نه تنها با مصرف آن غذا، بلکه با بوییدن، تنفس یا لمس غذای آلرژیک ایجاد شود. در موارد آلرژیک شدید، حتی اگر فرد غذای مورد نظر را نخورد، ممکن است هنگام پختن، خوردن و یا حتی بوییدن آن توسط فرد مصرف کننده آن غذا، واکنش آلرژیک جدی نشان دهد.

بیماری‌های مزمن

بیماری‌های مزمن مانند فشار خون بالا، COPD، بیماری‌های روماتیسمی و انواع سرطان نیز می‌توانند با ایجاد واکنش التهابی در بدن باعث تپش قلب شوند.

شرایط نامطلوب زندگی

گرد و غبار زیاد، گرفتگی محل کار و شرایط خانه نیز از جمله عواملی هستند که می‌توانند باعث تپش قلب شوند. تپش قلب به دلیل کمبود اکسیژن در افرادی که به ارتفاعات بالاتر از سطح دریا می‌روند نیز شایع است.

درد

سردرد، دندان درد، درد کلیه، کمردرد و دردهای کلسیفیکاسیون که در بدن ایجاد می‌شوند، می‌توانند با افزایش سطح استرس در بدن باعث ضربان شدید قلب شوند.

داروها

مصرف مواد مخدر یکی از مهم‌ترین عوامل خارجی است که باعث تپش قلب می‌شود. به طور خاص، داروهای آنفولانزا و آسم، داروهای گواتر، آنتی بیوتیک‌ها و داروهای افسردگی می‌توانند باعث تپش قلب شدید شوند.

چگونه ضربان قلب را اندازه گیری کنیم؟

قبل از اندازه گیری ضربان قلب، باید آرام باشید. برای به دست آوردن یک مقدار متوسط، اندازه گیری در فواصل زمانی در طول روز مهم است. به منظور اندازه گیری تعداد ضربان قلب در یک دقیقه، با سه انگشت دست خود را روی یکی از شریان‌های دو طرف حنجره در ناحیه گردن فشار دهید. وقتی ضربان‌ها را احساس کردید، کرونومتری را از روی ساعت یا گوشی جلوی خود تنظیم کنید و تعداد ضربان قلب خود را به مدت 60 ثانیه بشمارید. این به شما امکان می‌دهد تا به اطلاعات ضربان قلب خود در آن لحظه دسترسی داشته باشید. اگر نتیجه‌ای که به دست می‌آورید 60-80 ضربه در دقیقه باشد، مقادیر ضربان قلب ایده‌آلی دارید.

بیشتر مطالعه کنید: نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام یا الکتروکاردیوگرافی

ضربان قلب بر اساس سن چقدر است؟

نبض باید منظم و ریتمیک در هر محدوده سنی باشد. از آنجایی که فعالیت‌های بدنی باعث افزایش ضربان قلب می‌شود، اندازه گیری باید در حین گوش دادن یا بعد از استراحت به مدت 5-10 دقیقه انجام شود. مقادیر نبض گرفته شده در محدوده‌های جنسی و سنی مختلف متفاوت است. برای مثال، طبیعی است که مردان 7-8 ضربان بیشتر از زنان داشته باشند. اگرچه بهترین پاسخ به این سوال که ضربان قلب چقدر باید باشد، برای بزرگسالان 80 است، اما این میزان با توجه به گروه‌های سنی متفاوت است.

مقادیر ضربان قلب

فراموش نکنید که معاینات خود را برای داشتن زندگی سالم انجام دهید. همچنین، اضافه وزن می‌تواند بر ضربان قلب و وضعیت آن تأثیر بگذارد. به طور کلی مقدار طبیعی ضربان قلب در افراد با گروه سنی مختلف عبارت است از:

  • در نوزادان، مقدار پایین نبض باید 70، مقدار بالا باید 190 و میانگین باید 125 باشد.
  • در نوزادان ۱ تا ۱۱ ماهه، مقدار پایین نبض باید ۸۰، مقدار بالا باید ۱۶۰ و مقدار متوسط ​​باید ۱۲۰ باشد.
  • بین سنین 12 ماهگی تا 2 سالگی، مقدار نبض پایین باید 80، مقدار بالا باید 130 و میانگین 110 باشد.
  • در گروه سنی 2 تا 4 سال، مقدار نبض پایین باید 80، مقدار بالا باید 120 و میانگین 100 باشد.
  • در گروه سنی 4 تا 6 سال، مقدار نبض پایین باید 75، مقدار بالا باید 115 و میانگین 100 باشد.
  • در گروه سنی 6 تا 8 سال، مقدار نبض پایین باید 70، مقدار بالا باید 110 و میانگین باید 90 باشد.
  • در محدوده سنی 8 تا 10 سال، مقدار نبض پایین باید 70، مقدار بالا باید 110 و میانگین باید 90 باشد.
  • در محدوده سنی 10 تا 12 سال (دختران)، مقدار نبض پایین باید 70، مقدار بالا باید 110 و میانگین 90 باشد.

مقادیر ضربان قلب در سنین ۱۰ سال به بالا

  • در محدوده سنی 10 تا 12 سال (مرد) ضربان قلب پایین باید 65، مقدار بالا باید 105 و میانگین باید 85 باشد.
  • در گروه سنی 12 تا 14 سال (دختران)، ضربان قلب پایین باید 65، مقدار بالای آن 105 و میانگین باید 85 باشد.
  • در محدوده سنی 12 تا 14 سال (مرد) مقدار نبض پایین باید 60، مقدار بالا باید 100 و مقدار متوسط ​​باید 80 باشد.
  • در گروه سنی 14 تا 16 سال (دختران) مقدار نبض پایین باید 60، مقدار بالا باید 100 و میانگین باید 80 باشد.
  • در محدوده سنی 14 تا 16 سال (مرد) ضربان قلب پایین باید 55، مقدار بالا باید 95 و میانگین باید 75 باشد.
  • در گروه سنی 16 تا 18 سال (دختران)، ضربان قلب پایین 55، مقدار بالای آن 95 و میانگین باید 75 باشد.
  • در گروه سنی 16 تا 18 سال (مرد) مقدار نبض پایین باید 50، مقدار بالا 90 و مقدار متوسط ​​باید 70 باشد.
  • در گروه سنی 18 سال به بالا، ضربان قلب کمتر باید 60، مقدار بالای آن 100 و میانگین باید 80 باشد.

نظرات