تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

نارسایی دریچه میترال: علل، علائم، تشخیص و گزینه‌های درمان! 

نارسایی دریچه میترال

به صورت کلی، نارسایی دریچه میترال یک بیماری قلبی است که در آن دریچه میترال، که مسئول تنظیم جریان خون بین دو بخش قلب است، به درستی کار نمی‌کند. این بیماری یکی از شایع‌ترین بیماری‌های قلب است. در این مقاله، به بررسی علل، علائم، تشخیص و گزینه‌های درمانی برای این بیماری پرداخته خواهد شد. همچنین، اهمیت تشخیص و درمان به موقع این بیماری برای جلوگیری از تبعات جدی برای سلامتی قلب و عملکرد آن نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. 

نارسایی دریچه میترال چیست؟

نارسایی میترال چیست؟ 

نارسایی دریچه میترال، یک وضعیت دریچه قلب است که در آن فلپ‌های دریچه میترال به درستی بسته نمی‌شوند و باعث برگشت جریان خون به سمت قلب می‌شود. فلپ‌های دریچه میترال (که به آن لت‌های دریچه یا کاسپ نیز می‌گویند) جریان خون را از دهلیز چپ به بطن چپ از طریق دریچه کنترل می‌کنند. اگر به اندازه کافی محکم بسته نشود یا اندازه و شکل دریچه تغییر کند، ممکن است خون در جهت اشتباه حرکت کند.

انواع نارسایی دریچه میترال

دو نوع نارسایی دریچه میترال وجود دارد: 

  • نارسایی دژنراتیو میترال: این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که خود دریچه میترال ناکارآمد باشد. فلپ‌ها ممکن است افتادگی یا برآمدگی داشته باشند و محکم بسته نشوند. 
  • نارسایی عملکردی میترال: نارسایی عملکردی میترال زمانی اتفاق می‌افتد که مشکلی در خارج از دریچه (مانند بیماری‌های بطن چپ) باعث آن شود. ممکن است فلپ‌های دریچه میترال طبیعی باشند و همچنان نارسایی عملکردی میترال تشخیص داده شود. 

علائم نارسایی دریچه میترال

نارسایی دریچه میترال اغلب به کندی و بدون هیچ علائم قابل توجهی تکامل می‌یابد. با پیشرفت بیماری، ممکن است علائم بیماری دریچه قلب ظاهر شوند که عبارت‌اند از: 

  • تنگی نفس: ممکن است در تنفس به خصوص در حین ورزش مشکل ایجاد شود. 
  • تپش قلب: ممکن است فرد، متوجه تپش (بال بال زدن) در قلب شود، به خصوص زمانی که به پهلوی سمت چپ دراز کشیده است. 
  • تورم دست‌ها و پاها: اندام‌ها ممکن است در صورت اختلال در جریان خون متورم شوند. 
  • خستگی: ممکن است بیمار در هنگام فعالیت بدنی، به راحتی خسته شود. 

علل نارسایی دریچه میترال 

شرایط مختلفی می‌تواند باعث نارسایی دریچه میترال شود. علل احتمالی این بیماری عبارت‌اند از: 

  • افتادگی دریچه میترال، یک نقص شایع قلبی است که در آن فلپ‌های دریچه هر بار که قلب منقبض می‌شود به دهلیز چپ برآمده می‌شود و از بسته شدن محکم دریچه جلوگیری می‌کند. 
  • طناب‌های بافتی آسیب دیده، که فلپ‌های دریچه میترال قلب را محکم می‌کند
  • تب روماتیسمی، یک عارضه نادر گلودرد استرپتوکوکی
  • اندوکاردیت، عفونتی که پوشش داخلی قلب را تحت تاثیر قرار می‌دهد
  • حمله قلبی یا بیماری عروق کرونر که هر دو می‌توانند به عضلات قلب اطراف دریچه میترال آسیب برسانند
  • کاردیومیوپاتی، یک عضله قلب ضعیف ناشی از فشار خون بالا، حمله قلبی، ویروس‌ها یا بیماری‌های ارثی
  • نقایص مادرزادی قلب، یا مشکلات ساختاری قلب که در بدو تولد وجود دارد
  • خطر نارسایی میترال نیز ممکن است توسط عواملی که خارج از کنترل شما هستند، از جمله شرایط ژنتیکی، نقص مادرزادی قلب و افزایش سن افزایش یابد. 
عوارض نارسایی دریچه میترال

عوارض 

عوارض نارسایی دریچه میترال اغلب به شدت بیماری بستگی دارد. نارسایی خفیف دریچه میترال معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند. با بدتر شدن این بیماری، قلب باید برای پمپاژ خون به بدن سخت‌تر کار کند. فشار روی قلب می‌تواند باعث گشاد شدن اتاقک پایین سمت چپ شود. عضله قلب ممکن است ضعیف شود. عوارض این بیماری عبارت‌اند از: 

  • فیبریلاسیون دهلیزی: نارسایی میترال ممکن است باعث این اختلال شایع ریتم قلب شود که ضربان قلب نامنظم و اغلب تند است. فیبریلاسیون دهلیزی با افزایش خطر لخته شدن خون و سکته مغزی مرتبط است. 
  • فشار خون ریوی: نارسایی میترال درمان نشده، می‌تواند باعث افزایش فشار در رگ‌های خونی در ریه‌ها شود. با افزایش فشار، مایع در ریه‌ها جمع می‌شود. 
  • نارسایی احتقانی قلب: در نارسایی شدید دریچه میترال، قلب برای پمپاژ خون کافی به بدن باید سخت‌تر کار کند. تلاش اضافی باعث می‌شود که محفظه پایینی قلب سمت چپ بزرگتر شود. بدون درمان، عضله قلب ضعیف می‌شود که می‌تواند باعث نارسایی قلبی شود. 

تشخیص 

برای تشخیص نارسایی میترال، متخصص قلب از اکوکاردیوگرافی و تکنیک‌های تصویربرداری قلب و عروق استفاده می‌کند که عبارت‌اند از: 

  • اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک (TTE) 
  • الکتروکاردیوگرام (ECG) 
  • اشعه ایکس قفسه سینه
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی قلب (MRI) 
  • ورزش یا تست استرس

سرعت پیشرفت 

نارسایی میترال، یک بیماری پیشرونده دریچه قلب است. پیشرفت این وضعیت را می‌توان با افزایش خون برگشتی، در طول زمان اندازه گیری کرد. بدتر شدن این بیماری، اغلب به دلیل تغییر شکل تدریجی دریچه با ادامه نشت خون ایجاد می‌شود. در حالی که بسیاری از افراد مبتلا به نارسایی میترال بدتر شدن وضعیت خود و علائم مرتبط را تجربه می‌کنند، برخی از بیماران نیز ممکن است بهبود خود به خودی را تجربه کنند. 

درمان نارسایی دریچه میترال

اگر نارسایی میترال، علائمی ایجاد نمی‌کند، متخصص قلب، ممکن است نظارت منظم را توصیه کند. اگر علائم وجود داشته باشد، داروها ممکن است علائم را کاهش دهند. بسته به پیشرفت بیماری، روش‌های متفاوتی برای درمان اتخاذ می‌شوند که عبارت‌اند از: 

جراحی ترمیم و تعویض دریچه میترال که به صورت سنتی، جراحی قفسه سینه باز یا جراحی قلب با حداقل تهاجم انجام می‌شود. در صورت امکان، جراحان، دریچه میترال را به صورت رباتیک عمل می‌کنند. 

تعویض دریچه میترال ترانس کاتتر (TMVR)، که یک گزینه غیر جراحی برای جایگزینی دریچه است که در صورت نشتی دریچه میترال که قبلاً تعویض شده استفاده می‌شود. 

ترمیم نارسایی دریچه میترال به روش غیر جراحی با استفاده از MitraClip، که یک روش مبتنی بر کاتتر است که برای ترمیم نارسایی عملکردی میترال، و همچنین نارسایی دژنراتیو در شرایط پرخطر استفاده می‌شود. 

همچنین بخوانید: بهترین ورزش برای بیماران قلبی

کلام پایانی 

نارسایی میترال، یک بیماری قلبی جدی است که نیازمند توجه و درمان مناسب است. با توجه به علائم و عوارض مشخصه، تشخیص درست و به موقع این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. خوشبختانه، روش‌های درمانی موجود می‌توانند بهبود قابل توجهی را در علائم و کیفیت زندگی بیماران ایجاد کنند. از جمله روش‌های درمانی می‌توان به داروها، تغییرات در سبک زندگی و در صورت لزوم، جراحی اشاره کرد. با پیگیری منظم و همکاری با پزشکان متخصص قلب، افراد مبتلا به این بیماری، می‌توانند کیفیت زندگی بهتری را تجربه کنند و خطرات جدی مرتبط با این بیماری را کاهش دهند. به همین دلیل، افزایش آگاهی و اطلاعات عمومی درباره این بیماری و اهمیت درمان به موقع آن، از اهمیت بالایی برخوردار است تا همه افراد بتوانند بهترین تصمیم‌ها را در مورد سلامتی قلب خود بگیرند. 

سوالات متداول

آیا ممکن است در حین درمان دریچه میترال عوارضی ایجاد شود؟ 

بله در برخی موارد ممکن است، علائم بدتر شود و عوارضی مانند: تب، لرز، سردرد و درد‌های عضلانی را تجربه کنید که در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید. 

مدت زمان انجام اکوکاردیوگرام چه مدت است؟ 

بسته به شدت بیماری، به طور معمول هر شش تا دوازده ماه نیاز به انجام اکوکاردیوگرام است.

نظرات