تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

تومور قلبی: علائم، انواع و درمان! 

تومور قلبی

آیا تا به حال به تومور قلبی فکر کرده‌اید؟ آن را می‌شناسید یا حتی می‌دانید که چگونه تشخیص داده می‌شود و چه عوارضی ممکن است به همراه داشته باشد؟ قلب، عضوی حیاتی که به عنوان مرکز عملکرد سیستم عروقی ما عمل می‌کند، ممکن است نیاز به مراقبت و توجه ویژه داشته باشد. تومورهای قلبی، بیماری‌هایی نادر هستند که می‌توانند به صورت سرطانی یا خوش‌خیم رشد کنند. با وجود اینکه این تومورها در حجم کلی تومورهای سرطانی کمی را تشکیل می‌دهند، اما شناخت و آگاهی از آن‌ها اهمیت بسیاری دارد. در این مقاله، به صورت جامع و دقیق این تومور‌ها را بررسی می‌کنیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

تومور قلبی چیست؟

تومور قلبی چیست؟ 

تومور قلبی، یک رشد نادر و غیر طبیعی است که در قلب ایجاد می‌شود. این تومورها، می‌توانند در هر مکانی مانند: دریچه ها، داخل عضله قلب و اطراف قلب ایجاد شوند. بیشتر تومورهای قلبی در کودکان خوش خیم هستند، به این معنی که غیر سرطانی هستند و بعید است به سایر اندام‌ها سرایت کنند. با این حال، حتی اگر تومورهای خوش خیم باعث ایجاد مشکل در گردش خون یا ایجاد ریتم غیر طبیعی قلب شوند، می‌توانند زندگی را تهدید کنند. 

تفاوت بین تومور و توده چیست؟ 

توده قلبی یک توصیف کلی از یک توده بافتی است که در قلب یافت می‌شود. این توده می‌تواند ناشی از تومور یا چیزی باشد که تومور نیست. تومور به طور خاص به دلیل رشد غیر طبیعی سلول‌ها ایجاد می‌شود. توده‌ای که تومور نیست می‌تواند به دلایل مختلفی مانند ساختار ناقص یا تجمع سلول‌های خونی در بخشی از قلب باشد. 

انواع تومور قلبی

شایع‌ترین انواع تومورهای قلب عبارت‌اند از: 

  • میکسوم: شایع‌ترین تومور اولیه قلبی. تقریباً ۵۰ درصد تومورهای اولیه قلبی را تشکیل می‌دهند. 
  • فیبروالاستوم پاپیلاری: یکی از شایع‌ترین نوع تومورها است که بر دریچه‌های قلب تاثیر می‌گذارد. میانگین سنی در هنگام تشخیص ۶۰ سال است. این تومورها با آمبولیزاسیون، منجر به سکته مغزی و در شرایط بسیار نادر حمله قلبی می‌شود، همراه هستند. 
  • رابدومیوم: شایع‌ترین تومور در نوزادان و کودکان است که به طور معمول چندگانه می‌باشد و از دیواره بطن سرچشمه می‌گیرد. 
  • فیبروم: معمولاً در نوزادان و کودکان رخ می‌دهد. به طور معمول در داخل دیواره بطن قرار دارد. با آریتمی (ضربان نامنظم قلب) و خطر مرگ ناگهانی قلبی همراه است. 
  • لیپوما: تومور ساخته شده از سلول‌های چربی می‌باشد که تشخیص آن را می‌توان به صورت غیر تهاجمی با MRI قلب انجام داد. 
  • همانژیوم: تومور ساخته شده از عروق خونی غیر طبیعی است و تشخیص آن را می‌توان به صورت تهاجمی در آنژیوگرافی عروق کرونر و یا غیر تهاجمی در CT یا MRI قلب انجام داد. 
  • آنژیوسارکوم: تقریباً تمام تومورهای بدخیم اولیه قلبی سارکوم هستند و شایع‌ترین آن‌ها آنژیوسارکوم است. این تومور، نوعی سرطان بسیار تهاجمی است که از عروق خونی غیرطبیعی تشکیل شده است. به طور مشخص از دهلیز راست منشاء می‌گیرد؛ سیر بالینی سریع دارد و با شیوع بسیار بالا در سراسر بدن (متاستاز) همراه است. 

علائم تومور قلبی

اکثر افراد مبتلا به تومور قلب هیچ علامتی ندارند. اما، علائم آن، در اغلب مواقع مانند سایر بیماری‌های قلبی است. بسته به محل تومور، اندازه و سرعت رشد، نشانه‌های تومور قلبی عبارت‌اند از: 

  • نارسایی قلبی
  • سوفل قلب
  • تپش قلب، ضربان قلب سریع، یا آریتمی
  • تنگی نفس یا مشکل در تنفس
  • مشکلات تنفسی هنگام تغییر وضعیت یا دراز کشیدن
  • سرگیجه، سبکی سر، یا غش
  • درد یا سفتی قفسه سینه
  • افیوژن پریکارد 

بیشتر بخوانید: علت تپش قلب در حالت استراحت و خواب

علت تومور قلبی

علت تومور قلبی 

علل تومورهای قلبی متفاوت است؛ درصد کمی از تومورها به صورت ژنتیکی به ارث می‌رسند که با آزمایش ژنتیکی می‌توان آن‌ها را پیدا کرد. در بیشتر موارد، تومورها بدون سابقه خانوادگی ایجاد می‌شوند. 

تشخیص تومور قلبی 

تومورهای قلبی، اغلب حتی قبل از تولد شروع به رشد می‌کنند. اغلب با استفاده از ابزارهای تشخیصی مانند سونوگرافی جنین می‌توان تومورها را در اوایل، گاهی در هفته بیستم بارداری تشخیص داد. با این حال، برخی از تومورها ممکن است تا اواخر بارداری یا پس از تولد کشف نشوند. از آنجایی که تومورهای قلبی اغلب علائم بیماری‌های شایع‌تر را تقلید می‌کنند، تشخیص نیاز به تصویربرداری از قلب دارد. روش‌های تشخیص آن عبارت‌اند از: 

  • اکوکاردیوگرام (سونوگرافی قلب): امواج صوتی از قفسه سینه عبور می‌کند تا تصویری از قلب ایجاد کند، تومور را مشخص کند و جریان خون را ارزیابی کند
  • MRI قلب و عروق: ساختار و عملکرد قلب و عروق خونی را ارزیابی می‌کند و نوع تومور را تعیین می‌کند
  • سی تی اسکن قلب: برای تجسم قلب، عروق خونی و ریه‌ها استفاده می‌شود
  • اشعه ایکس قفسه سینه: ممکن است ناهنجاری‌هایی را نشان دهد که منجر به تصویربرداری دقیق از قلب می‌شود
  • کاتتریزاسیون قلبی: انسداد جریان خون از تومور و عروق کرونر را ارزیابی می‌کند
  • نوار قلب (ECG یا EKG): فعالیت الکتریکی قلب و آریتمی را ارزیابی می‌کند. 
  • هولتر مانیتور: ریتم قلب را اندازه گیری می‌کند و آریتمی را ارزیابی می‌کند

درمان تومور قلبی

تومورهای خوش خیم (غیر سرطانی) قلبی، اغلب بسیار بزرگ هستند. این وضعیت می‌تواند باعث فشرده شدن ساختارهای حیاتی قلبی در قلب شود و جریان خون را مسدود کند. اکثر تومورهای قلب با جراحی درمان می‌شوند، اما گزینه‌های درمانی ممکن است به اندازه، محل و نوع تومور و همچنین عملکرد قلب بستگی داشته باشد. 

برداشتن تومور قلب معمولاً به جراحی قلب باز نیاز دارد. در طول این عمل، جراح تومور و برخی از بافت‌های اطراف را از قلب خارج می‌کند. سپس جراح، هر گونه ترمیم یا بازسازی لازم را برای اطمینان از عملکرد صحیح قلب انجام می‌دهد. 

درمان تومورهای بدخیم قلب (سرطانی)، اغلب شامل پرتو درمانی، شیمی درمانی و مدیریت علائم است. در برخی موارد، جراحی یا پیوند قلب ممکن است یک گزینه درمانی باشد.

کلام پایانی 

به صورت کلی تومور قلبی، اکثرا خوش خیم بوده و در موارد نادری مانند سارکوم بدخیم می‌شوند. این تومور‌ها بیشتر در کودکان و نوزادان رخ می‌دهند و می‌توان در دوران بارداری آن را تشخیص داد. در این مقاله، به صورت کامل در مورد انواع تومور روش‌های تشخیص و درمان و همچنین عوارض و علائم آن صحبت کردیم. 

سوالات متداول 

تومورهای قلبی اولیه چقدر شایع هستند؟ 

بسیار نادر هستند و در حدود ۱ نفر در ۳۰۰۰ نفر رخ می‌دهند. 

تومورهای قلبی ثانویه از کجا نشات می‌گیرند؟ 

از تومور اولیه معمولاً از بیماران سرطان ریه، سرطان پستان، ملانوما، سرطان سلول‌های کلیه، یا لنفوما که در قسمت دیگری از بدن گسترش یافته اند، نشات می‌گیرند.

نظرات