تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

بیماران قلبی چه غذاهایی باید بخورند؟

بیماران قلبی چه غذاهایی باید بخورند

بیماری‌های قلبی یکی از شایع‌ترین علل مرگ و میر تقریباً در همه جوامع است. زندگی غیرفعال، رژیم غذایی ناسالم و استرس بیش از حد در جوامع توسعه‌یافته از مهم‌ترین عوامل محرک بیماری‌های قلبی است. رژیم غذایی مناسب می‌تواند از وقوع بیماری‌های قلبی پیشگیری کند. با این وجود زمانی که به بیماری قلبی مبتلا می‌شوید، اهمیت رژیم غذایی مناسب بیشتر از گذشته خواهد بود. در این بخش در خصوص این سؤال که بیماران قلبی چه غذاهایی باید بخورند توضیح داده‌ایم. با مطالعه کامل این بخش می‌توانید غذاهایی را انتخاب کنید که برای سلامت قلب شما مفید است.

رژیم غذایی بیماری قلبی

بیماران قلبی چه غذاهایی باید بخورند؟

با تغییر سبک زندگی  و رژیم غذایی مناسب، می‌توان از بیماری‌های قلبی عروقی پیشگیری کرد یا سیر بیماری را بهبود بخشید.  مهم‌ترین نکاتی که باید برای رژیم غذایی بیماری قلبی رعایت کنید شامل موارد زیر است:

  • از کربوهیدرات ساده اجتناب کنید.
  • به جای چربی‌های اشباع شده از چربی‌های اشباع نشده استفاده کنید.
  • مقدار زیادی امگا 3 دریافت کنید.
  • از آنتی‌اکسیدان‌ها استفاده کنید.
  • فیبر بخورید.
  • غذاها را سرخ نکنید بلکه بپزید.

همچنین بخوانید: پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی

از کربوهیدرات ساده اجتناب کنید

مصرف بیش از حد قندهای ساده مانند چربی اشباع شده و کلسترول اضافی باعث افزایش کلسترول خون می‌شود و سلامت قلب و عروق شما را تهدید می‌کند. اجتناب از آب‌میوه‌های حاوی قند و نوشیدنی‌های گازدار مانند نوشابه، پرهیز از شیرینی‌های تهیه شده با آرد فراوری شده مانند شیرینی و شیرینی، محصولات بسته‌بندی‌شده با محتوای ناشناخته و شیرینی‌ها راه‌هایی برای کاهش قندهای ساده هستند.

همچنین بخوانید: علت سکته قلبی

به جای چربی‌های اشباع شده از چربی‌های اشباع نشده استفاده کنید

تا 30 درصد از انرژی که روزانه با غذا دریافت می‌کنیم باید از چربی‌ها تأمین شود. نوع روغن مصرفی به اندازه مقدار آن مهم است. هدف بیماران قلبی عروقی یا کسانی که در معرض خطر بیماری هستند. میزان چربی اشباع شده را کاهش دهید و از غذاهای حاوی اسیدهای چرب غیراشباع امگا 3 و امگا 6 استفاده کنید. کاهش کلسترول و چربی اشباع شده در رژیم غذایی، محدودکردن مصرف چربی‌ها مانند کره و گوشت قرمز، مصرف‌کردن لبنیات به صورت بدون چربی یا نیمه چرب، مصرف‌نکردن بیشتر از 2 بار در هفته گوشت‌ قرمز، پرهیز از غذاهای پرچرب مثل کله‌پاچه گام‌هایی است که می‌توان برداشت.

مقدار زیادی امگا 3 دریافت کنید

EPA در ماهی؛ اسید آلفا لینولنیک موجود در گردو، بذر کتان و خرفه اسیدهای چرب امگا 3 دوستدار قلب هستند. برای تأمین امگا 3 کافی، ماهی کبابی یا بخارپز شده باید 2 تا 3 بار در هفته مصرف شود.  برای حفظ سلامت قلب، گیاهخواران حتماً باید مکمل امگا 3 مصرف کنند.

از آنتی‌اکسیدان‌ها استفاده کنید

برای بهره‌مندی از ویتامین‌ها و مواد معدنی آنتی‌اکسیدانی؛ میوه‌ها و سبزیجات باید به مقدار کافی مصرف شوند و باید متنوع باشند. آجیل‌های غنی از ویتامین E و اسیدهای چرب غیراشباع را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

فیبر بخورید

غذاهای فیبری نه‌تنها به طور مستقیم کلسترول خون را کاهش می‌دهند؛ بلکه با ایجاد تعادل قند خون و پیشگیری از دیابت، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را به طور غیرمستقیم کاهش می‌دهند. مصرف روزانه فیبر باید 25-35 گرم باشد. برای رسیدن به این میزان مصرف نان سبوس‌دار به جای نان سفید، ترجیح بلغور فیبری به جای برنج، مصرف حبوبات دو بار در هفته، مصرف 2 تا 3 وعده میوه (در صورت امکان با پوسته) ضروری است. همچنین مصرف 2 وعده سبزیجات در رو بسیار مفید است.

غذاها را سرخ نکنید بلکه بپزید

روش پخت به اندازه غذای انتخابی مهم است. روش سرخ‌کردنی باعث اکسیده شدن چربی‌ها و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و مصرف بیش از حد روغن می‌شود. در عوض، باید از غذاها را  بخارپز کنید یا پخت در فر با روغن کمتر استفاده کنید.

غذای مناسب برای بیماران قلبی

15 غذای دوستدار قلب

بیش از 50 ماده مغذی مختلف برای یک بدن سالم مورد نیاز است و تأمین این مواد مغذی با رژیم غذایی یک‌طرفه ممکن نیست. با این حال، برخی از مواد غذایی وجود دارند که بیشتر از سایرین به سلامت قلب کمک می‌کنند. می‌توانیم این غذاها را به صورت زیر دسته‌بندی کنیم:

  • ماهی روغنی
  • دانه‌های روغنی
  • انواع توت
  • بذر کتان
  • جو دوسر نورد شده
  • حبوبات
  • سبزیجات نارنجی و قرمز
  • شکلات تلخ
  • مرکبات و میوه‌های گرمسیری
  • گوجه‌فرنگی
  • سبزیجات برگ سبز
  • روغن زیتون
  • چای سبز
  • قهوه
  • آووکادو

ماهی روغنی

ماهی‌های روغنی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 مانند سالمون، تن، ساردین و قزل‌آلا از سلامت قلب شما حمایت می‌کنند. اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی از ضربان نامنظم قلب و تشکیل پلاک که باعث گرفتگی عروق می‌شود جلوگیری می‌کند.

 دانه‌های روغنی

دانه‌های روغنی مانند بادام، گردو و فندق با فیبر و اسیدهای چرب سالم از سلامت قلب شما محافظت می‌کنند. از این محصولات باید انواع بدون نمک را انتخاب کنید.

 توت‌ها

انواع توت‌ها مانند زغال‌اخته، تمشک، شاه‌توت و توت‌فرنگی به لطف فیبر و ترکیبات زیست فعالی که دارند، دوستدار قلب هستند. ترکیباتی که به این میوه‌ها رنگ می‌دهند فشار خون را متعادل کرده و از سلامت عروق محافظت می‌کنند.

 بذر کتان

با اسیدهای چرب امگا 3، فیبر و ترکیبات زیست فعال موجود در آن از سلامت قلب محافظت می‌کند. باید به صورت خرد شده استفاده شود.

بیماران قلبی چه غذاهایی باید بخورند

جو دوسر نورد شده

به لطف فیبر محلول موجود در آن، اطمینان حاصل می‌کند که مقداری از کلسترول موجود در غذا همراه با مدفوع دفع می‌شود، سطح کلسترول را کاهش می‌دهد و احساس سیری می‌کند.

 حبوبات

حبوبات مانند لوبیا خشک، لوبیاچشم‌بلبلی، نخود و عدس سبز سرشار از فیبر و ویتامین‌های گروه B هستند و از سلامت قلب محافظت می‌کنند و به تعادل قند خون کمک می‌کند.

 سبزیجات نارنجی و قرمز

هویج، سیب‌زمینی شیرین، فلفل قرمز و کدوحلوایی زمستانه سرشار از بتاکاروتن، فیبر و ویتامین C هستند که از سلامت قلب محافظت می‌کنند. سیب‌زمینی منبع خوبی از پتاسیم است و به تثبیت فشار خون کمک می‌کند.

 سبزیجات برگ سبز

سبزیجات سبزرنگ مانند اسفناج و کلم بروکلی سبزیجات دوستدار قلب و سرشار از پتاسیم، فیبر، فولات (اسیدفولیک)، کلسیم و ویتامین C هستند.

 شکلات تلخ

شکلات تلخ با محتوای کاکائو 70 درصد و بالاتر حاوی ترکیبات فعال زیستی (پلی‌فنول‌ها) است که از سلامت قلب محافظت می‌کند. پلی‌فنول‌ها باعث تثبیت فشار خون و کاهش التهاب می‌شوند.

 مرکبات و میوه‌های گرمسیری

میوه‌هایی مانند پرتقال، نارنگی، پاپایا و آناناس که سرشار از ویتامین C، بتاکاروتن، فولات و فیبر هستند، با متعادل‌کردن انعقاد خون، از بیماری‌های قلبی محافظت می‌کنند.

گوجه‌فرنگی

سرشار از پتاسیم است که برای سلامت قلب مهم است. به لطف لیکوپن، یک آنتی‌اکسیدان قوی، کلسترول بد (LDL) را کاهش می‌دهد و خطر حمله قلبی را کاهش می‌دهد.

 روغن زیتون

روغن زیتون که بخش مهمی از رژیم غذایی مدیترانه‌ای است، به لطف اسیدهای چرب تک غیراشباع موجود در آن، هم سطح کلسترول خون و هم سطح قند را کاهش می‌دهد.

 چای سبز

مصرف حداقل 4 فنجان چای سبز در روز که سرشار از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی کاتچین است، می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و حملات قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

 قهوه

به لطف ترکیبات زیست فعال موجود در آن، 2 فنجان قهوه در روز خطر بیماری‌های قلبی و حملات قلبی را کاهش می‌دهد. اما باید به‌خاطر داشت که قهوه باید بدون شکر و خامه باشد.

 آووکادو

آووکادو که سرشار از اسیدهای چرب تک غیراشباع مشابه روغن زیتون است، با متعادل‌کردن فشار خون به دلیل اثر کاهش‌دهنده کلسترول و پتاسیم موجود در آن به سلامت قلب کمک می‌کند.

برای سلامت بیشتر قلب ورزش کنید

ورزش تأثیر چندوجهی در پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی دارد و به صورت اصولی می‌تواند به بهبود بیماری قلبی کمک کند. ورزش باید متوسط ​​و منظم باشد. فعالیت‌های هوازی مانند دوچرخه‌سواری، پیاده‌روی، شنا و تنیس با افزایش میزان مصرف اکسیژن از سلامت قلب و عروق خونی محافظت می‌کند. ورزش؛ سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش می‌دهد، که از سلامت عروق محافظت می‌کند، فشار خون را کاهش می‌دهد، وزن بدن را با صرف انرژی تحت کنترل نگه می‌دارد، تعادل انسولین و قند خون را فراهم می‌کند و مقابله با استرس را تسهیل می‌کند.

میزان هدف برای محافظت از سلامت قلب و عروق حداقل 150 دقیقه ورزش با شدت متوسط ​​در هفته است. اگرچه ممکن است برای مبتدیان خسته‌کننده به نظر برسد، اما ورزش در صورت انجام منظم استقامت را افزایش می‌دهد. اگر اصلاً ورزش نمی‌کنید؛ اما می‌خواهید شروع کنید، ابتدا با 10-15 دقیقه شروع کنید، سپس با افزایش استقامت به 30 دقیقه یا بیشتر افزایش دهید.

نظرات