قلب که در مجموع از 4 حفره تشکیل شده است، بدون وقفه کار میکند تا 5 لیتر خون در دقیقه به بدن پمپاژ کند. 2 حفره در قسمت فوقانی قلب، دهلیز و 2 حفره در قسمت پایین، بطن نامیده میشوند. خون موجود در رگهای خونی از دهلیز راست وارد قلب شده و به بطن راست منتقل میشود. با انقباض قلب، خون برای اکسیژن رسانی به ریهها فرستاده میشود و پس از پاکسازی به قلب باز میگردد. سپس از بطن چپ قلب از طریق آئورت پمپ میشود تا به کل بدن ارسال شود. به عبارت دیگر، در طی یک انقباض، خون هم از بطن راست به ریه و هم از بطن چپ به آئورت پمپ میشود.
با انقباض قلب، خون تمیز با فشار خون مشخصی به بدن فرستاده میشود. فشاری که در داخل رگها ایجاد می شود به عنوان فشار خون تعریف میشود. فشار خون منجر به گشاد شدن رگها میشود. در طول فاصله بین دو انقباض قلب، سیاهرگها با اعمال فشار به خون، جریان خون را حفظ میکنند. فشار ایجاد شده در طی پمپاژ خون توسط قلب و فشار خونی که جریان خون را در عروق ادامه میدهد به طور جداگانه ارزیابی میشود.
فشار خون سیستولیک چیست؟
زمانی که قلب خون را به بدن پمپاژ میکند یا به عبارت دیگر، زمانی که قلب منقبض میشود، فشار در رگهای خونی به بالاترین حد خود میرسد. این نوع فشار به عنوان فشار خون سیستولیک تعریف میشود. مقدار فشار خون سیستولیک که به عنوان فشار خون سیستولیک نیز شناخته میشود، انتظار میرود به طور متوسط بین 120 تا 130 میلی متر جیوه باشد. این محدوده به این دلیل است که سطح فشار خون در افراد مختلف متفاوت است. در صورت وجود مشکلات مختلف سلامتی یا با افزایش سن، رگها ممکن است انعطاف پذیری خود را از دست بدهند. در این صورت مقدار فشار خون فرد بالا خواهد بود.
فشار خون دیاستولیک چیست؟
قلب به طور مداوم خون را به بدن پمپ میکند و به طور متوسط 100000 بار در روز میتپد. علاوه بر فشار خون سیستولیک که هنگام انقباض قلب رخ میدهد، مقداری فشار در شریانها بین دو ضربان قلب وجود دارد. رگها که در اثر فشار خون ایجاد شده توسط انقباض قلب بزرگ میشوند، در طول بازه ضربان قلب به خون فشار وارد میکنند و از ادامه جریان خون اطمینان میدهند. این فشار در وریدها به فشار خون دیاستولیک معروف است. فشار خون دیاستولیک در محدوده 70 تا 90 میلی متر جیوه طبیعی در نظر گرفته میشود.
دکتر برای فشار خون بالا چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
برای درمان فشار خون بالا، دکتر باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
تخصصی در حوزه قلب و عروق
به دلیل اینکه فشار خون بالا ممکن است با بیماریهای قلبی عروقی همراه باشد، دکتر باید تخصصی در این حوزه داشته باشد.
تجربه کافی
دکتر باید تجربه کافی در درمان فشار خون بالا داشته باشد تا بتواند به درستی تشخیص دهد و به درمان صحیح و مناسب بپردازد.
داشتن دانش کافی
پزشک باید دانش کافی در مورد داروهایی که برای درمان فشار خون بالا استفاده میشوند، نحوه عملکرد آنها و موارد مصرف آنها داشته باشد.
داشتن تجهیزات لازم
دکتر باید تجهیزات لازم برای اندازه گیری فشار خون و پایش وضعیت بیمار داشته باشد.
برخورد خوب با بیمار
پزشک باید برخورد خوبی با بیمار داشته باشد و بتواند به درستی با بیمار صحبت کند و به سوالات او پاسخ دهد.
پیگیری منظم
دکتر باید پس از شروع درمان، به صورت منظم پیگیر بیمار باشد تا وضعیت بیمار بررسی شده و در صورت نیاز، تغییرات لازم اعمال شود.
فشار خون چگونه اندازه گیری میشود؟
فشار خون را میتوان با دستگاهی به نام فشارسنج اندازه گیری کرد. استفاده از فشارسنج برای دقیقترین اندازه گیری توصیه میشود. کاف دستگاه فشارسنج باید 2.5 تا 3 سانتی متر بالاتر از داخل آرنج قرار گیرد و دور بازو بپیچد. گوشی پزشکی باید زیر کاف گذاشته شود و به آرامی فشار داده شود. سپس فشارسنج هوا 20 تا 30 میلی متر جیوه بالاتر از سطحی که فشار خون از بین میرود باد میشود. شیر کنترل باید کمی باز شود و هوا تا 2-4 میلی متر جیوه در ثانیه تخلیه شود. اولین صدایی که هنگام تخلیه هوا شنیده میشود، فشار خون سیستولیک را تعیین میکند.
مقداری که صدا در آن قابل شنیدن نیست، فشار خون دیاستولیک در نظر گرفته میشود. اندازه گیری باید در مجموع 3 بار با فاصله دو دقیقه انجام شود. افراد با فشار خون کمتر از 130/85 میلیمتر جیوه باید هر 2 سال یک بار اندازهگیری کنند. توصیه میشود افرادی که فشار خون در محدوده 130-139/58-89 میلی متر جیوه دارند، سالی یک بار و افرادی که فشار خون آنها در محدوده 140159/90-99 میلی متر جیوه است، هر 2 ماه یکبار باید فشار خون خود را اندازه گیری کنند.
در هنگام اندازه گیری فشار خون باید به چه نکاتی توجه کرد؟
علاوه بر بسیاری از بیماریها، اندازه گیری فشار خون که در ارزیابی وضعیت عمومی سلامت فرد نیز کاربرد دارد، باید به درستی اندازه گیری شود تا بتوان فشار خون سالم را اندازه گیری کرد و فشار خون را کنترل کرد. برای اندازه گیری فشار خون بالا باید نکات زیر را رعایت کنید.
فرد نباید نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشار خون ورزش کند، غذا بخورد، کافئین بنوشد یا سیگار بکشد.
قبل از اندازه گیری فشار خون، فرد باید 5 دقیقه استراحت کند.
اندازه گیری هرگز نباید روی لباس انجام شود.
کیسه داخل کاف باید کاملاً بازو را احاطه کند.
بازوی اندازه گیری فشار خون باید در سطح قلب باشد و آرنج باید توسط بازوی دیگر یا بالش حمایت شود.
گوشی پزشکی باید روی شریان قرار داده شود و متعادل نگه داشته شود. گوشی پزشکی نباید به شدت روی بازوی فرد فشار داده شود.
دست باید رها شود و مشت ساخته نشود.
در حین اندازه گیری صحبت نکنید.
در هنگام اندازه گیری فشار خون، پاها نباید روی هم قرار گیرند.
فشار سیستولیک و دیاستولیک باید حداقل سه بار برای اندازه گیری صحیح خوانده شود.
مقدار ایده آل فشار خون چقدر باید باشد؟
اگرچه فشار خون از فردی به فرد دیگر متفاوت است، فشار خون سیستولیک ایده آل در محدوده 120 تا 130 میلی متر جیوه است. فشار خون دیاستولیک که به عنوان فشار خون دیاستولیک شناخته میشود، در محدوده 70-90 میلی متر جیوه در نظر گرفته میشود. در افراد جوان و کودکان، مقادیر پایینتر را میتوان طبیعی در نظر گرفت.
فشار خون پایین چیست؟
فشار خون پایین به عنوان فشار خون پایین یا افت فشار خون شناخته میشود. فشارخونپایین که معمولاً قابل اعتراض نیست، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد. این وضعیت تا زمانی که کاهش فشار بسیار قابل توجهی نداشته باشد، شکایتی در فرد ایجاد نمیکند. با این حال، کاهش ناگهانی فشار خون میتواند منجر به علائمی مانند سرگیجه، ضعف و غش شود.
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالای 140/90 میلیمتر جیوه را فشار خون نیز میگویند. این عارضه که تقریبا در هر سنی قابل مشاهده است، بیشتر در اثر عواملی مانند مصرف زیاد نمک، چاقی، دیابت، عوامل ژنتیکی، استرس، بیماریهای قلبی عروقی، تیروئید، غده فوق کلیوی و کلیوی ایجاد میشود. توصیه میشود افراد مبتلا به فشار خون بالا، نمک کمتری مصرف کنند، وزن خود را کنترل کنند و به طور منظم ورزش کنند. فشار خون بالا کنترل نشده میتواند منجر به مشکلات سلامتی بسیار جدی مانند نارسایی کلیه، حمله قلبی و خونریزی مغزی شود.
برای فشار خون بالا باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای درمان فشار خون بالا، بهتر است به پزشک قلب و عروق مراجعه کنید. این پزشک، درمان و مراقبت از بیماریهای قلبی، عروقی و فشار خون بالا را انجام میدهد. همچنین اگر فشار خون بالا با علائم دیگری همراه است، مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس و سرگیجه، بهتر است به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
نظرات