تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

چرا چکاپ قلبی بیماران دیابتی مهم است؟

چکاپ قلبی بیماران دیابتی

آیا می‌دانستید خطر اصلی که بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 باید نگران آن باشند مربوط به قلب و مغز است؟ علاوه بر این، اگر دیابت باعث آسیب به اعصاب قلب شده باشد، بیمار ممکن است متوجه درد و علائم نشود. به همین جهت انجام چکاپ قلبی بیماران دیابتی بسیار مهم است.

چکاپ قلبی بیماران دیابتی

دیابت در بیماران قلبی

دیابت که با افزایش سطح گلوکز (قند) در خون مشخص می‌شود، وضعیتی است که در درازمدت باعث ایجاد بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود. مرگ و بستری در بیماران دیابتی عمدتاً منشأ قلبی عروقی دارد. نارسایی قلبی (کاهش عملکرد پمپ قلب)، بیماری عروق کرونر (انسداد عروق تغذیه‌کننده قلب) و بیماری‌های شریان محیطی (انسداد عروق تغذیه‌کننده بازوها، پاها و مغز) در افراد بدون دیابت بیشتر مشاهده می‌شود.

علاوه بر این، افراد سالم مبتلا به دیابت؛ خطر مرگ و حمله قلبی برای افراد مبتلا به حمله قلبی و افراد بدون دیابت مشابه است. بر این اساس امروزه دیابت را معادل بیماری قلبی می‌دانند. دیابت علاوه بر افزایش بیماری‌های قلبی باعث بروز بیماری‌های قلبی در سنین پایین‌تر نیز می‌شود.

چرا چکاپ قلبی بیماران دیابتی مهم است؟

بیماری‌های قلبی عروقی یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان است. وقتی از بیماری‌های قلبی عروقی صحبت می‌کنیم، باید به بیماری عروق کرونر قلب فکر کنیم، یعنی انسداد رگ‌های تغذیه‌کننده قلب، نارسایی قلبی، حمله قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا، انسداد عروق دست و پا و نارسایی کلیه در رابطه با بیماری‌های عروقی بزرگ مانند آئورت.

بیماری‌های قلبی عروقی در 65 درصد بیماران دیابتی رخ می‌دهد. بیماری قلبی، سکته مغزی و مرگ و میر در بیماران دیابتی دو برابر افراد بدون دیابت است. داده‌های مطالعه قلب فرامینگهام نشان می‌دهد که در بیماران دیابتی استعداد ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی وجود دارد. دیابت یک خطر معادل برای بیماری عروق کرونر قلب در نظر گرفته می‌شود. حتی اگر بیماری قلبی زمینه ای وجود نداشته باشد، ابتلا به دیابت مستقیماً بیمار را در گروه پرخطر یا بسیار پرخطر قرار می‌دهد. خطر به عنوان خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی در عرض 10 سال تعریف می‌شود.

به خصوص بیمارانی که دیابت آنها تشخیص داده می‌شود باید حداقل سالی یک بار تحت معاینه قلبی عروقی قرار گیرند. دیابت باعث تنگ شدن عروق (تصلب شرایین، تصلب شرایین) می‌شود که اندام‌هایی مانند مغز، قلب و کلیه را تغذیه می کنند که ساختار عروقی آنها برای ما حیاتی است. این امر باعث بیماری‌هایی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیه می‌شود.

درد قفسه سینه یکی از مهم‌ترین شکایات بیماران مبتلا به انسداد قلبی عروقی است. نکته‌ای که در اینجا باید به آن اشاره کنیم این است که در بیماران دیابتی این شکایت به دلیل اعصاب آسیب‌دیده کمرنگ خواهد بود یا اصلاً احساس نمی‌شود؛ بنابراین، معاینات بالینی معمول را نباید نادیده گرفت. علاوه بر این، در صورت وجود شکایاتی مانند تنگی نفس، تپش قلب، ضعف، کاهش ظرفیت ورزش، درد در پاها به خصوص در حین ورزش، باید بلافاصله تحت معاینه قلب و عروق قرار گیرند. در این بیماران شرایطی مانند سیگارکشیدن، فشار خون بالا، چاقی و کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهد و باید به این موارد توجه ویژه‌ای شود.

چکاپ قلبی بیماران دیابتی شامل چه مواردی است؟

ECG، اکوکاردیوگرافی – سونوگرافی قلب، تست ورزش، آزمایش هولتر فشار خون، سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر و آنژیوگرافی معمولی از روش‌های اصلی ارزیابی بیماران دیابتی هستند. تشخیص زودهنگام و رویکردهای درمانی در این بیماران قبل از بروز شرایط کشنده مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی و تشریح آئورت بسیار مهم است.

برای اندازه‌گیری سطح کلسترول، قند خون و قند پنهان (HbA1c) و تعیین سطح فشار خون باید آزمایش خون انجام شود. نوار قلب، اکوکاردیوگرافی. اگر با تست ورزش یا سی تی آنژیوگرافی به تنگی/انسداد عروق مشکوک شد، تشخیص باید با آنژیوگرافی عروق کرونر انجام شود. پس از این مرحله، ممکن است نیاز به درمان‌هایی مانند استفاده از استنت کرونر یا جراحی بای پس باشد.

در صورت بروز شرایطی مانند انسداد قلبی عروقی (بیماری عروق کرونر)، انسداد عروقی تغذیه‌کننده پاها (بیماری شریان محیطی) یا نارسایی قلبی، باید با داروهای مناسب و روش‌های تهاجمی درمان شوند.

در نتیجه دیابت معادل بیماری عروقی در نظر گرفته می‌شود و به صورت موذیانه پیشرفت می‌کند. انسداد عروق کشنده، حمله قلبی، نارسایی قلبی و غیره. تشخیص و درمان چنین شرایطی قبل از وقوع نقش حیاتی در کاهش خطر مرگ دارد.

چکاپ قلبی بیماران دیابتی

چگونه می‌توان از بیماری‌های قلبی عروقی پیشگیری کرد؟

چندین کار وجود دارد که افراد مبتلا به دیابت می‌توانند برای جلوگیری از بیماری قلبی عروقی انجام دهند:

  • مقادیر خوب قند خون از ابتدای بیماری شانس شما را برای زندگی طولانی مدت بدون بیماری‌های ثانویه عروق افزایش می‌دهد.
  • به فشار خون طبیعی توجه کنید.
  • برای سطح کلسترول خوب تلاش کنید.
  • وزن طبیعی بدن را رعایت کنید.

سبک زندگی سالم بسیار مهم است:

  • سیگارکشیدن ممنوع
  • تا حد امکان از نوشیدنی‌های الکلی خودداری کنید.
  • غذای سالم بخور. مقدار زیادی میوه، سبزیجات و غلات کامل مصرف کنید. از چربی‌های حیوانی اجتناب کنید.
  • به طور منظم تمرین کنید.
  • به اندازه کافی خوابیدن بسیار مفید است.

نظرات