تلفن تماس
09383003005تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق
تپش قلب که به دلیل افزایش حجم خون در دوران بارداری ایجاد میشود، گاهی اوقات میتواند نشان دهنده یک بیماری جدی باشد اما به طور عمده یک وضعیت طبیعی است که به دلیل افزایش حجم خون ایجاد میشود. علاوه بر این موضوع عواملی مانند افزایش سطح هورمون، عوامل روانی یا کافئین نیز ممکن است باعث تپش قلب در دوران بارداری شوند. اگرچه این تپشها که در اکثر مادران باردار به دلیل بارداری ایجاد میشوند، اما نباید فراموش کرد که ممکن است یک بیماری قلبی زمینهای وجود داشته باشد. بنابراین به محض احساس تپش قلب در دوران بارداری، لازم است ابتدا با پزشک مشورت کرده و از وجود بیماری زمینهای اطلاع پیدا کنید. در این مقاله که برای شما آماده کردهایم، تمام سؤالات در مورد تپش قلب در دوران بارداری را گردآوری کردهایم. با ما همراه باشید.
تپش قلب که به عنوان تاکی کاردی شناخته میشود، یک اختلال ریتم قلب است که در آن ضربان قلب سریعتر از حد طبیعی است. وجود تپش قلب برای مدت کوتاهی در شرایطی مانند ورزش، استرس یا بیماری طبیعی است. علاوه بر این، ضربان قلب ممکن است در دوران بارداری افزایش یابد، زمانی که حجم خون افزایش مییابد. اما برای شکایات بسیار شدید و طولانی مدت، بررسی و کشف علت زمینهای ضروری است.
همچنین بخوانید: آیا قلب درد در بارداری خطرناک است؟
ممکن است دلایل زیادی برای تپش قلب در دوران بارداری وجود داشته باشد و عبارتاند از:
مهمترین علت تپش قلب در بارداری افزایش حجم خون بعد از هفته ششم است. مقدار خون نسبت به قبل از بارداری تقریباً ۵۰ درصد افزایش مییابد. این ممکن است در مادر باردار به صورت تپش قلب و تنگی نفس در دوران بارداری منعکس شود.
هورمون پروژسترون که وظیفه اصلی آن آمادهسازی رحم برای بارداری است، نقشهای بسیاری را در طول فرآیند بارداری ایفا میکند، از اتصال جنین به رحم تا رشد سالم آن. این هورمون که در دوران بارداری بیشتر از زمانهای عادی ترشح میشود، میتواند باعث ایجاد احساس تپش قلب در دوران بارداری شود.
همانطور که مشخص است، کافئین در صورت مصرف زیاد باعث تپش قلب میشود. به همین دلیل نوشیدنیهای حاوی کافئین باید با احتیاط بیشتری مصرف شوند، به خصوص در دوران بارداری.
عواملی مانند اختلال اضطراب، استرس و اضطراب نیز میتوانند باعث تپش قلب در دوران بارداری شوند. تغییرات هورمونی ناگهانی در دوران بارداری ممکن است باعث تحریک بیشتر این اختلالات شود. مادران باردار که نمیتوانند سطح استرس و اضطراب خود را کنترل کنند، ممکن است نیاز به کمک از یک روانشناس یا روانپزشک داشته باشند.
اگرچه تپش قلب در دوران بارداری طبیعی به نظر میرسد، اما گاهی اوقات میتواند نشانهای از بیماریهای جدی باشد. شایعترین بیماریها شامل قند خون پایین، کم خونی، کم کاری تیروئید و بیماریهای قلبی و ریوی است. بنابراین، اگر تپش قلب احساس میشود که باعث ناراحتی مادران باردار میشود، باید وضعیت را با دکتری که حاملگی را تحت نظر دارد در میان گذاشت. در صورت لزوم ممکن است پزشک شما را به متخصص قلب ارجاع دهد.
مادران بارداری كه در دوران بارداری با تپشقلب به پزشك مراجعه میكنند، ابتدا در مورد شكایاتشان سؤال میشود. مشخص میشود که آیا علائم همراه دیگری مانند تعریق یا غش وجود دارد یا خیر. پس از گرفتن شرح حال از مادر باردار، معاینه فیزیکی انجام شده و به قلب او گوش داده میشود. بعداً از آزمایشات و معایناتی مانند آزمایش خون، اشعه ایکس قفسه سینه، اکو کاردیوگرام و الکتروکاردیوگرام برای تشخیص وجود بیماری زمینهای استفاده میشود. اگر در آزمایشات مشکلی مشاهده نشد، تپشقلب مربوط به بارداری در نظر گرفته میشود. بنابراین، اگر علائم خیلی شدید نباشد، ممکن است هیچ درمانی اعمال نشود. در طول این فرآیند، به مادران باردار توصیه میشود که خود را تحت نظر داشته باشند و در صورت بروز هر گونه وضعیت غیرعادی به بیمارستان مراجعه کنند.
درمان تپشقلب در دوران بارداری با توجه به علت آن برنامهریزی میشود. از آنجایی که تپش قلب اغلب به دلیل افزایش حجم خون ایجاد میشود، درمان معمولاً اعمال نمیشود. اگر علائم بسیار شدید و آزاردهنده باشد، متخصص زنان ممکن است مادر باردار را به متخصص قلب ارجاع دهد. در این مرحله پس از تشخیص، برنامه درمانی مناسب و ایمن برای بارداری بسته به علت آن ترسیم میشود. با این حال، همانطور که در بالا گفتیم، از آنجایی که تپش قلب در دوران بارداری به طور کلی مختص بارداری ایجاد میشود، برای بسیاری از مادران باردار نیازی به درمان نیست. انتظار میرود این شکایت پس از تولد ناپدید شود. کارهایی که میتوانید در طول تپش قلب در دوران بارداری انجام دهید به شرح زیر است:
استفاده از دارو برای تپشقلب در دوران بارداری بسیار نادر است. استفاده از دارو برای تپش قلب توصیه نمیشود، به خصوص اگر علائم خیلی شدید نباشد یا بیماری زمینهای دیگری وجود نداشته باشد. علاوه بر این، از آنجایی که ۳ ماه اول مهمترین دوره رشد اعضای بدن نوزاد است، در این دوره باید از مصرف دارو خودداری شود مگر اینکه مشکل جدی وجود داشته باشد. با این حال، اگر یک آریتمی بسیار شدید وجود داشته باشد، پزشک ممکن است با اعمال جریان الکتریکی به قلب، آریتمی را اصلاح کند. قبل از توسل به این روش درمانی به نام کاردیوورژن، مادر باردار باید از خطرات آن مطلع شود.
موضوع دیگری که مادران باردار در مورد آن کنجکاو هستند این است که آیا تپش قلب در دوران بارداری به نوزاد آسیب میرساند یا خیر. تپش قلب در دوران بارداری معمولاً به جنین آسیب نمیرساند. این موضوع فقط باعث میشود مادر باردار احساس ناراحتی کند. با این حال، تپش قلب که میتواند باعث تنگی نفس شدید شود نیز میتواند بر جنین تأثیر منفی بگذارد. زیرا تنگی نفس به معنای کاهش میزان اکسیژنی است که به بافتها میرود. در چنین شرایطی، مشورت با متخصص زنان مفید خواهد بود.
تپش قلب در دوران بارداری معمولاً به دلیل افزایش حجم خون ایجاد میشود. با این حال، اگر علائم دیگری همراه با تپش قلب وجود دارد، این موضوع باید جدی گرفته شود و معاینه انجام شود. به عنوان مثال، تپش قلب در دوران بارداری؛
اگر علائمی مانند تعریق اضافه شد، باید بدون تأخیر به بیمارستان مراجعه کنید.
نظرات