تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img
header back

حمله قلبی یا سکته قلبی چیست؟

form shape
bottom shape
حمله قلبی

حمله قلبی یا سکته قلبی مشکلی جدیست که حتما نام آن را شنیده اید و احتمالا برای یکی از اطرافیان شما متاسفانه رخ داده است. در اینجا توسط متخصص قلب و عروق به معرفی بیماری حمله قلبی و روش های درمان  می پردازیم.

قلب ، مانند سایر اندام ها و بافت های بدن برای فعالیت و عملکرد خود به مواد مغذی و اکسیژن نیاز دارد. خون رسانی به عضله قلب توسط رگ های خونی به نام عروق کرونر انجام می شود. “حمله قلبی” به آسیب یا مرگ بخشی از عضله قلب گفته می شود . این آسیب ناشی از کمبود جریان خون در عروق کرونر می باشد. تقریباً بیشتر حمله های قلبی در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب اتفاق می افتد.

حمله قلبی چرا رخ می دهد؟

گرفتگی رگحمله قلبی عروقی در صورت انسداد یا تنگی یکی از رگ های خونرسان به عضله قلب رخ می دهد. وقتی این اتفاق می افتد ، قسمتی از قلب که به طور معمول از آن رگ خون می گیرد ، آسیب می بیند. هرچه مدت انسداد رگ بیشتر باشد ، حمله قلبی بزرگتر و شدیدتر می شود.

بیماری کرونر قلب چیست؟

در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب ، عروق کرونر با رسوبات چربی به نام پلاک ، تنگ می شوند. پلاک های چربی داخل عروق کرونر خونرسانی را به عضله قلب محدود می کنند ، که ممکن است باعث درد یا گرفتگی در قفسه سینه شود. به این نوع درد حاصل از تنگی عروق قلبی آنژین گفته می شود. بیماری عروق کرونر قلبی در مقاله دیگری به طور کامل توضیح داده شده است.

پارگی پلاک و تشکیل لخته چیست؟

به طور معمول پلاک هایی که روی دیواره رگها جمع می شوند به هم می چسبند و در آنجا گیر می کنند. در برخی مواقع در سطح پلاک ها شکاف ایجاد شود. پس از پارگی پلاک بدن به اشتباه آن را زخم داخلی در نظر می گیرد و با تشکیل لخته سعی در درمان آن دارد. از این رو ذره های ریزی به نام پلاکت که برای ترمیم زخم های بدن وجود دارند به محل پلاک پاره شده می روند و شروع به چسبیدن به یکدیگر می کنند تا اینکه لخته ایجاد می شود.

به طور معمول ، تشکیل لخته برای بدن خوب است ، زیرا خونریزی شما را متوقف می کند. متأسفانه ، هنگامی که لخته در داخل عروق کرونر تشکیل می شوند ، می توانند به طور جزئی یا کاملاً جریان خون را مسدود کنند.

وقتی لخته خون در شریان کرونر تشکیل می شود ، عضله قلب که توسط آن شریان تغذیه می شود خون کافی دریافت نمی کند. این کمبود خون رسانی “ایسکمی” نامیده می شود. در ایسکمی ، عضله قلب آسیب دیده و ممکن است بمیرد. مرگ عضله قلب “انفارکتوس” نامیده می شود. در این حالت حمله قلبی رخ داده است.

علائم حمله یا سکته قلبی چیست؟

درد قفسه سینه

● درد ، فشار یا ناراحتی در قفسه سینه
● درد ، سوزن سوزن شدن ، یا ناراحتی در سایر قسمت های اندام فوقانی ، از جمله بازوها ، پشت ، گردن ، فک یا معده
● درد به تدریج ایجاد می شود و بیش از چند دقیقه طول می کشد
● تنگی نفس
● حالت تهوع ، استفراغ یا سوزش سر دل
● عرق کردن
● تپش قلب (ضربان قلب فراموش شده)
● سبکی سر
● احساس خستگی
● غش کردن

اگر برای اولین بار است که درد قفسه سینه را تجربه می کنید و یا درد شما با درد های قبلی که داشتید فرق دارد و شما را نگران کرده است ، بلافاصله با اورژانس 115 تماس بگیرید. پرسنل خدمات فوریت های پزشکی شما را به نزدیکترین بیمارستان منتقل می کنند. برای بیمار مبتلا به حمله قلبی ، هر دقیقه مهم است. به یاد داشته باشید ، هرچه سریعتر به بیمارستان برسید ، سریعتر می توانید تحت درمان قرار بگیرید و عوارض و آسیب کمتری را تجربه کنید.

اگرچه تمام درد های قفسه سینه مربوط به قلب نیستند ، اما به دلیل حیاتی بودن درد های قلبی و اهمیت درمان به موقع آنها توجه به درد قفسه سینه می تواند از خطرات و آسیب های جدی بعدی جلوگیری کند. در مقاله ای دیگر در مورد انواع درد های قفسه سینه توضیحات داده شده است.

آیا آزمایشی برای تشخیص حمله قلبی وجود دارد؟

بیشتر مطالعه کنید : اکوکاردیوگرافی

نوار قلب

نوار قلب پیشرفت موج الکتریکی در عضله قلب را نشان می دهد. در افرادی که دچار درد ایسکمیک قفسه سینه (ناشی از عدم خونرسانی کافی به عضله قلب) شدند ، اغلب تغییراتی در نوار قلب وجود دارد. نوار قلب طبیعی رد کننده حمله قلبی نمی باشد ولی احتمال وجود آن را کاهش می دهد.

آزمایش خون

از آزمایش خون ، از جمله آزمایش اندازه گیری تروپونین ، کراتین کیناز یا CK-MB ، می توان برای اندازه گیری و نشان دادن میزان آسیب استفاده کرد. در طی حمله قلبی با تخریب عضلات قلب این آنزیم ها از سلول های قلب به خون وارد می شوند. آزمایش آنزیم های قلب معمولاً در طی چند ساعت نیاز به تکرار دارند.

تست ورزش

تست ورزش شامل گرفتن نوار قلب در هنگام راه رفتن یا دویدن روی تردمیل است. این روش در تشخیص ایسکمی و تنگی رگ های قلب و بیماری عروق کرونر مفید است. در طی این آزمایش ، نوار قلب به طور مداوم در حین فعالیت ورزشی کنترل می شود و با افزایش نیاز قلب ، تنگی رگ های قلبی با احتمال بیشتری دیده می شود. اگر فردی قادر به ورزش نباشد ، می توان برای استرس قلب از داروهای افزایش دهنده ضربان قلب استفاده کرد.

آنژیوگرافی

در طی این آزمایش ، پزشک لوله نازکی را به داخل رگ خونی از پا یا بازو وارد می کند. سپس لوله را تا قلب شما حرکت می دهند. در مرحله بعدی ، پزشک ماده ای را وارد عروق قلبی شما می کند که با استفاده از اشعه ی ایکس نقشه ی کاملی از رگ های قلبی و محل تنگی احتمالی آن به پزشک نشان می دهد.

سکته قلبی چگونه درمان می شود؟

● ممکن است از طریق ماسک یا لوله در بینی اکسیژن به شما بدهند.
● داروهای مسکن مانند مورفین و نیتروگلیسیرین برای تسکین درد قفسه سینه و ناراحتی ناشی از حمله قلبی برای شما تجویز می کنند.
● داروی آسپرین برای جلوگیری از تشکیل لخته های خون بیشتر به شما داده می شود.
● ممکن است دارویی به نام بتابلاکر برای کاهش نیاز قلب به اکسیژن به شما بدهند. این دارو می تواند به کاهش آسیب های ناشی از حمله قلبی کمک کند.
● کادر درمان سعی خواهند کرد که خونرسانی را در رگ مسدود شده برای رساندن اکسیژن و مواد مغذی دوباره به جریان دربیاورند. پزشکان می توانند این کار را به یکی از روش های زیر انجام دهند:

1. می توانند روشی به نام “استنت گذاری” را با آنژیوگرافی قلبی انجام دهند. این روش شامل قرار دادن یک لوله کوچک فلزی به نام “استنت” در رگ مسدود شده برای باز نگه داشتن آن است. هرچه این روش درمانی سریعتر انجام شود ، احتمال بهبود مناطق آسیب دیده بیشتر می شود و از آسیب مناطق جدید در عضله قلب جلوگیری می کند. به طور کلی ، اگر رگ در طی 90 تا 120 دقیقه اول بعد از شروع علائم قلبی باز شود ، بهترین نتیجه را به همراه دارد.

با استفاده از این روش ، یک لوله پلاستیکی کوچک (کاتتر) از طریق رگ خونی در کشاله ران یا دست، به سمت رگ های قلبی شما می رود. سپس با استفاده از تزریق ماده حاجب و اشعه ایکس نقشه ای از رگ های خونی قلب شما و تنگی احتمالی درست می شود. پس از پیدا شدن تنگی یا انسداد با استفاده از کاتتر ، بالونی را به داخل عروق کرونر وارد می کنند. سپس بالون را در رگ تنگ شده باز می کنند که این کار به خون رسانی مجدد در آن ناحیه کمک می کند. پس از آن یک لوله فلزی کوچک قابل انعطاف به نام استنت در رگ شما قرار می گیرد تا از تنگی مجدد جلوگیری کند.

2. با این حال متاسفانه تمام بیمارستان ها مجهز به آنژیوگرافی و استنت گذاری اورژانسی نیست. در این مواقع، درمان جایگزین قابل قبول استفاده از داروهای از بین برنده لخته های خون می باشد. داروهای از بین برنده ی لخته ، که به آنها ترومبولیتیک نیز گفته می شود ، باید ظرف 30 دقیقه اول ورود به بیمارستان تجویز شوند.

3. در بعضی موارد ، انسداد عروق کرونر به دلیل تنگی های متعدد و یا دوردست بودن محل تنگی با استنت گذاری باز نمی شود. در این حالت عمل جراحی قلب باز یا جراحی بای پس عروق کرونر (CABG) از گزینه های موجود است. در طی عمل جراحی قلب باز ، رگ خونی از پا گرفته می شود و با استفاده از آن مسیر جدید خون رسانی برای عضلات قلب ساخته می شود. با خون رسانی جدید از آسیب های بیشتر عضله قلبی جلوگیری می شود و کیفیت و طول زندگی بهتری را برای بیماران به همراه دارد.

برنامه بعد از ترخیص بیمارستان چگونه است؟

اگر حمله قلبی شما عارضه ی خاصی را به همراه نداشته باشد ، معمولاً پس از حدود دو تا پنج روز از بیمارستان مرخص می شوید. پس از ترخیص ممکن است نیاز به داروهای جدید و تغییر سبک زندگی داشته باشید که در مقاله های دیگر در مورد آن صحبت کرده ایم.

چه کار هایی باید بعد از حمله قلبی انجام دهم ؟

● احتمالا بعد از حمله قلبی دارو های جدیدی برای شما تجویز می شود. مصرف روزانه داروها طبق دستور متخصص قلب بسیار مهم است. این داروها می توانند از بروز حمله های قلبی بعدی جلوگیری کنند و کیفیت زندگی و طول عمر را افزایش دهد.

● رژیم و عادت غذایی خود را تغییر دهید. سعی کنید از غذاهای سرخ شده و مصرف زیاد نمک و شکر پرهیز کنید. میوه و سبزیجات زیاد بخورید و فیبر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
● اگر سیگار می کشید مصرف سیگار را قطع کنید.

● در صورت اضافه وزن ، وزن خود را کاهش دهید. کاهش وزن احتمال حمله قلبی را کاهش می دهد و می تواند احساس بهتری در شما ایجاد کند.

● فعالتر شوید. ورزش های سبک مانند پیاده روی یا فعالیت هایی که باعث تحرک بیشتر شما می شوند به کاهش خطر حملات قلبی بعدی کمک می کنند.

نظرات