تلفن تماس
09383003005تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق
آیا تا به حال دردی در قفسه سینه خود احساس کردهاید که ندانید منشأ آن قلب است یا معده؟ بسیاری از ما وقتی با چنین دردی مواجه میشویم، دچار اضطراب و سردرگمی میشویم و نمیدانیم باید به اورژانس مراجعه کنیم یا فقط به مصرف یک قرص معده اکتفا کنیم. تفاوت بین درد قلب و معده شاید در نگاه اول ناچیز به نظر برسد، اما تشخیص نادرست آن پیامدهای جدی به همراه دارد. در این مقاله تفاوت درد قلب و درد معده را بررسی میکنیم. همچنین بررسی میکنیم که چگونه تفاوت درد معده و قلب را متوجه شوید و در چه شرایطی باید نگران شوید. برای آشنایی با تفاوت قلب درد و معده درد تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.
برای مقایسه قلب درد و معده درد ابتدا بهتر است با تعریف هر کدام آشنا شویم. درد معده به هرگونه ناراحتی یا درد در ناحیه بالای شکم گفته میشود. در مقابل، قلب درد یا آنژین صدری وضعیتی است که فرد در ناحیه قفسه سینه احساس فشار، سنگینی یا درد شدیدی میکند. این درد معمولاً به سمت گردن، شانهها، بازوها و حتی پشت یا فک کشیده میشود. اما، آنژین به معنای درد یا ناراحتی در ناحیه قفسه سینه است. این درد معمولا ناشی از کاهش خونرسانی یا اکسیژن به عضله قلب است و به دلایلی مانند تنگی عروق کرونری یا اسپاسم رخ میدهد.درد قلب معمولاً با فعالیتهای فیزیکی یا استرسهای روانی شدیدتر میشود و هنگام استراحت بهبود پیدا میکند. با این حال، علائم درد قلب شباهت زیادی به دردهای گوارشی مانند درد ناشی از ریفلاکس معده یا اسپاسمهای مری دارند، به همین دلیل تفکیک دقیق آنها اهمیت ویژهای دارد.
درد معده معمولاً ناشی از مشکلات گوارشی مانند التهاب معده (گاستریت)، رفلاکس اسید، زخم معده یا حتی نفخ و سوء هاضمه است. این نوع از درد معمولا به صورت سوزش، تیر کشیدن قلب، احساس فشار یا ناراحتی است و از چند دقیقه تا چند ساعت ادامه پیدا میکند. معده درد به عواملی مانند: نوع غذا، استرس، مصرف داروهای خاص و عفونتهای باکتریایی (مانند هلیکوباکتر پیلوری) مرتبط است.
تشخیص تفاوت درد معده و قلب اهمیت زیادی دارد، زیرا گاهی این درد به قفسه سینه منتقل میشود و باعث نگرانی از وجود مشکلات قلبی میشود. مهمترین نکته در مورد تفاوت معده درد و قلب درد این است که درد معده بیشتر با ترش کردن، نفخ و حالت تهوع همراه است، اما درد قلب با علائمی مانند: تنگی نفس، عرق کردن و انتشار درد به نواحی دیگر بدن (مانند بازوها یا فک) همراه میشود.
در مورد درد قفسه سینه نیز بخوانید
درد قلب و درد معده به محل، نوع و علائم هر کدام از آنها بستگی دارد. درد قلب، معمولاً به صورت احساس فشار، سنگینی یا درد تیز و تیر کشیدن در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه ظاهر میشود. این درد به شانهها، گردن، فک یا بازوها سرایت میکند. درد قلب معمولا با تنگی نفس، تعریق، سرگیجه و احساس اضطراب همراه است. در مقابل، معده درد بیشتر به شکل سوزش یا درد مبهم در بالای شکم و زیر جناغ سینه است و با نفخ، ترش کردن، سوء هاضمه، حالت تهوع یا استفراغ همراه است. همانطور که در ابتدا بیان کردیم، قلب درد معمولاً به عوامل مرتبط با سلامت قلبی مانند فشار خون بالا، کلسترول یا دیابت وابسته است و برخی اوقات نشانهای از حمله قلبی یا آنژین است، در حالی که درد معده معمولاً به رژیم غذایی نامناسب، استرس یا مشکلات گوارشی مرتبط است و به ندرت خطرناک است.
یکی از مهمترین تفاوتهای بین درد معده و قلب درد، محل بروز درد است. معده درد، بیشتر در قسمت بالای شکم و زیر جناغ سینه حس میشود، اما گاهی به نواحی دیگر شکم یا حتی پشت کمر نیز منتقل میشود. درد قلب معمولا در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه حس میشود و به شانهها، گردن، کتف، بازو و یا کمر نیز سرایت میکند.
دیگر تفاوت بین درد قلب و معده درد، شکل و نوع دردی است که فرد احساس میکند. درد قلب به شکل احساس سنگینی، فشار یا درد تیز و تیر کشیدن ظاهر میشود و گاهی با سوزش همراه است. در حالی که درد معده معمولاً به صورت سوزش، درد مبهم، گرفتگی و همراه با احساس نفخ، سوزش سر دل، حالت تهوع و استفراغ تجربه میشود.
فرق بین علائم درد قلب و معده از مهمترین تفاوتهای این دو درد است. همانگونه که در بالا هم گفتیم، درد قلب با علائمی مانند: تنگی نفس، تهوع، استفراغ، عرق سرد، سرگیجه و احساس سبکی سر همراه است. در صورتی که معده درد بیشتر اوقات با نشانههایی مانند: سوزش سر دل، سوءهاضمه، تهوع، استفراغ و نفخ همراه است.
نکته مهم دیگر در فرق بین درد معده و قلب، مدت زمان ماندگاری درد است. درد ناشی از مشکلات قلبی یا حمله قلبی معمولا کمتر از ۵ دقیقه طول میکشد و به مرور شدیدتر میشود یا به طور ناگهانی برطرف میشود. اما، درد ناشی از مشکلات معده، اغلب بین چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشد و به تدریج با مصرف دارو یا تغییر وضعیت بدن بهبود پیدا میکند.
یکی دیگر از تفاوتهای مهم بین درد معده و قلب درد، فاکتورهایی هستند که درد را افزایش میدهند. عواملی مانند سابقه بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت، مصرف سیگار و استرس، شدت درد قلب را افزایش میدهند. اما، مصرف غذاهای چرب، تند یا حجیم، مصرف داروهای خاص مانند NSAIDs یا سابقه بیماریهای گوارشی موجب تشدید درد معده میشوند.
تشخیص هر نوع درد در بدن روشهای مختلفی دارد و به ابزارهای متفاوتی نیاز دارد. یکی دیگر از تفاوتهایی که معده درد با قلب درد دارد، روشهای تشخیص این دو نوع درد است. نکته حائز اهمیت تشخیص به موقع و دقیق درد است. با تشخیص زود هنگام و دقیق هر کدام از این نوع دردها، میتوانیم در سریعترین زمان ممکن اقدام به درمان آنها کنیم. در ادامه به روش تشخیص هرکدام اشاره خواهیم کرد.
معمولا برای تشخیص درد ناشی از مشکلات قلبی، پزشک در ابتدا معاینه بالینی انجام میدهد. معاینه بالینی یکی از مهمترین مراحل تشخیص درد قلب است. پزشک پس از بررسی دقیق علائم شما، سابقه پزشکی و انجام یک سری آزمونهای فیزیکی، میتواند به تشخیص اولیه برسد. پس از معاینه بالینی، روشهای زیر به کار میروند:
پزشک برای تشخیص درد ناشی از مشکلات گوارشی و بیماریهای معده ابتدا معاینه بالینی انجام میدهد. معاینه بالینی تشخیص درد معده معمولا به صورت گرفتن شرح حال در ابتدای معاینه صورت میگیرد. پس از انجام این مرحله پزشک ممکن است به معاینات فیزیکی بپردازد و نواحی مختلف شکم را بررسی کند. سپس آزمایشات زیر توصیه میشوند:
روشهای درمان درد قلب و درد معده کاملاً متفاوت هستند و اهمیت درمان هر کدام نیز به دلیل تأثیر آنها بر سلامت کلی بدن، تفاوت زیادی دارد. درمان درد قلبی معمولا نیازمند اقدامات فوری پزشکی مانند مصرف داروهای رقیق کننده خون، نیتروگلیسیرین برای باز کردن عروق، یا در موارد شدیدتر، مداخلات جراحی مثل آنژیوپلاستی و. . است. عدم درمان به موقع مشکلات قلبی میتواند به حمله قلبی یا آسیب دائمی به عضله قلب منجر شود. در مقابل، درمان درد معده معمولاً شامل تغییرات در رژیم غذایی، مصرف داروهای ضد اسید، مهارکنندههای پمپ پروتون (PPI) یا در برخی موارد، آنتیبیوتیکها برای رفع عفونتهای باکتریایی است. درد قلبی نیاز به مراقبتهای سریع و اورژانسی دارد، در حالی که درد معده با مدیریت درست و مصرف داروهای مناسب، در بیشتر اوقات قابل کنترل است. در ادامه روشهای درمان هرکدام را به صورت جداگانه بررسی میکنیم.
دلایل زیادی برای معده درد وجود دارد و درمان آن به علت اصلی درد بستگی دارد. معمولا برای درمان این درد توصیه میکنیم از غذاهای چرب، تند، اسیدی و پرحجم که معده را تحریک میکنند، اجتناب کنید. به عبارت دیگر تغییر رژیم غذایی از بهترین راهها برای درمان معده درد است. دیگر روش درمان درد معده مصرف داروهای ضد اسید، برای کاهش اسید معده و بهبود سوزش سر دل است. همچنین برای کاهش تولید اسید معده میتوانید از داروهای مهارکننده پمپ پروتون (PPI) نیز استفاده کنید. در صورتی که علت درد معده مشکلات میکروبی یا باکتریایی باشد، توصیه میکنیم از داروهای آنتیبیوتیک استفاده کنید. مدیریت استرس نیز در کاهش علائم معده درد موثر است. در برخی شرایط پزشک مصرف داروهای ضد اسپاسم را برای کاهش گرفتگیهای عضلات معده تجویز میکند.
درمان درد قلب به علت و نوع درد بستگی دارد. اگر حمله قلبی باعث درد شود، به محض درخواست کمک، درمان اورژانسی دریافت خواهید کرد. این اقدامات درمانی معمولا شامل مصرف دارو به همراه یک روش یا جراحی برای باز گرداندن جریان خون به قلب بیمار است. اگر یک بیماری غیر از بیماری قلبی، باعث درد قفسه سینه شما شود، پزشک با توجه به نوع بیماری شما و میزان حاد بودن یا نبودن آن، درمانهای زیر را توصیه میکند:
همچنین درمورد علت درد قلب هنگام غذا خوردن نیز بخوانید.
شناخت تفاوتهای درد قلب و معده در تشخیص صحیح و اقدام به موقع برای درمان، تاثیر بسیار زیادی دارد. در حالی که درد قلب اغلب به عنوان یک وضعیت اورژانسی نیازمند مراقبت فوری است. در صورت بروز هرگونه از علائم مشکل قلبی، میتوانید با مراجعه به سایت دکتر لعبت رضائیان، از توصیهها و روشهای درمانی ایشان بهرهمند شوید و یا به صورت حضوری به مطب مراجعه کنید. درد معده در بیشتر موارد با تغییرات در رژیم غذایی و مصرف داروهای مناسب قابل درمان است. آگاهی از علائم و عوامل تشدیدکننده هر یک، به شما کمک میکند تا در شرایط بحرانی بهترین تصمیم را بگیرید و از عوارض جدی جلوگیری کنید.
نظرات