تلفن تماس

09383003005

تهران ، خیابان ولیعصر بالاتر از بیمارستادن دی کوچه 14 پلاک 11 ساختمان پزشکان شفق

header img

آیا فشار خون ۷ خطرناک است؟ 

فشار خون

فشار خون یکی از عوامل مهم در سلامتی قلب و عروق است و میزان آن می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر سلامت عمومی افراد داشته باشد. برای ارزیابی خطر احتمالی به وجود آمدن مشکلات قلبی و عروقی، اندازه‌گیری و مقایسه فشار خون با مقادیر استاندارد و طبیعی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این راستا، یکی از سوالاتی که ممکن است در ذهن افراد بیشتر مطرح شود این است که آیا فشار خون ۷ خطرناک است یا خیر؟ برای رسیدن به جواب این سوال، تا انتهای مقاله، همراه باشید. 

فشار خون

فشار خون چیست؟ 

فشار خون بر حسب میلی متر جیوه (میلی متر جیوه) اندازه گیری می‌شود. اندازه گیری فشار خون دو عدد دارد. عدد بالایی که فشار سیستولیک نامیده می‌شود، فشار موجود در شریان‌ها را هنگام تپش قلب اندازه گیری می‌کند. شماره پایین، فشار دیاستولیک نامیده می‌شود و فشار موجود در شریان‌ها را بین ضربان قلب اندازه گیری می‌کند. 

فشار خون را به چهار دسته کلی تقسیم می‌کنند. اندازه ایده آل به عنوان فشار خون طبیعی طبقه‌بندی می‌شود. افزایش آن بسته به اعداد خاص ممکن است به عنوان بالا، مرحله ۱ یا مرحله ۲ طبقه‌بندی شود. اعداد بالا و پایین به دو دسته مختلف تقسیم می‌شوند، دسته‌بندی صحیح فشار خون دسته بالاتر است. به عنوان مثال، اگر فشار خون ۱۲۵/۸۵ میلی‌متر جیوه باشد، فرد به مرحله ۱ فشار خون مبتلا است. 

تشخیص فشار خون بالا معمولاً بر اساس میانگین دو یا چند بار خواندن در ویزیت‌های جداگانه انجام می‌شود. اولین باری که فشار خون اندازه گیری می‌شود، باید در هر دو دست اندازه گیری شود تا ببینیم آیا تفاوت وجود دارد یا خیر. پس از آن باید از بازویی با قرائت بالاتر استفاده شود. خواندن دقیق مهم است. این به تیم پزشکی کمک می‌کند تا تصمیم بگیرند که در صورت وجود مشکل، بیمار به چه نوع درمانی ممکن است نیاز داشته باشد. 

آیا فشار خون ۷ خطرناک است؟ 

فشار خون ۷ به تنهایی نمی‌تواند به عنوان یک معیار قطعی برای تشخیص خطرناک بودن فشار خون در نظر گرفته شود. فشار خون برای ارزیابی خطر برای سلامت قلب و عروق باید به صورت جامع بررسی شود و بر اساس مقادیر فشار خون سیستولیک (فشار خون در هنگام ضربان قلب) و دیاستولیک (فشار خون بین دو ضربان قلب) تعیین گردد. 

بسته به سازمان‌ها و راهنماهای پزشکی مختلف، محدوده‌های طبیعی فشار خون ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی، فشار خون طبیعی به عنوان فشار خون سیستولیک کمتر از ۱۲۰ میلیمتر جیوه (mmHg) و فشار خون دیاستولیک کمتر از ۸۰ میلیمتر جیوه (mmHg) تعریف می‌شود. 

فشار خون ۷ به تنهایی به نظر می‌رسد که در محدوده طبیعی قرار دارد. با این حال، در تشخیص خطرناک بودن فشار خون، عوامل دیگری مانند: سابقه بیماری قلبی، دیابت، سن، سابقه خانوادگی، سابقه سیگاری، چاقی و سایر عوامل ریسک نیز باید در نظر گرفته شوند. 

بهترین راه برای ارزیابی و مدیریت فشار خون، مراجعه به پزشک است. پزشک می‌تواند بر اساس معیارهای مختلف مانند: فشار خون، سابقه پزشکی و عوامل ریسک، تشخیص دقیقی انجام دهد و در صورت لزوم، برنامه درمانی مناسب را تجویز کند. 

درمورد فشار خون مقاوم به درمان بیشتر بدانید!

نکات مهم در مورد فشار خون که باید بدانید

این نکته‌ها فشار خون بالا را به عنوان یک بیماری جداگانه بررسی می‌کنند. اگر فرد به بیماری قلبی، دیابت، بیماری مزمن کلیوی یا برخی بیماری‌های دیگر مبتلا باشد، ممکن است نیاز شود فشار خون را با دقت بیشتری درمان کند. اندازه گیری فشار خون بیش از ۱۸۰/۱۲۰ میلی متر جیوه، اورژانس یا بحران فشار خون نامیده می‌شود. برای هر کسی که این اعداد فشار خون را دارد به دنبال کمک فوری پزشکی باشید. 

اگر فشار خون خوب است، پیروی از یک سبک زندگی سالم ممکن است از فشار خون بالا یا سایر مشکلات سلامتی جلوگیری کند یا آن را به تاخیر بیندازد. 

اگر فشار خون بالا است، ممکن است برای کنترل آن و کاهش خطر عوارضی مانند حملات قلبی و سکته، نیاز به تغییر شیوه زندگی و دارو داشته باشید. 

همچنین با داروهای درمان فشار خون آشنا شوید!

عدد فشار خون

عدد فشار خون سیستولیک به چه معناست؟ 

وقتی قلب می‌تپد، فشار می‌آورد و خون را از طریق شریان‌ها به بقیه بدن منتقل می‌کند. این نیرو روی آن رگ‌های خونی فشار ایجاد می‌کند و این فشار خون سیستولیک است. نحوه درک اعداد فشار خون سیستولیک عبارتند از: 

  • نرمال: زیر ۱۲۰
  • بالا: ۱۲۰-۱۲۹
  • مرحله I: فشار خون بالا (همچنین فشار خون بالا نیز نامیده می‌شود): ۱۳۰-۱۳۹
  • مرحله دوم: فشار خون بالا: ۱۴۰ یا بیشتر
  • بحران فشار خون: ۱۸۰ یا بیشتر. 

عدد فشار خون دیاستولیک به چه معناست؟ 

دیاستولیک، یا عدد پایین، فشاری است که در شریان‌ها در زمانی که قلب بین ضربان‌ها استراحت می‌کند. این زمانی است که قلب پر از خون می‌شود و اکسیژن دریافت می‌کند. عدد فشار خون دیاستولیک به این معنی است که: 

  • نرمال: کمتر از ۸۰
  • مرحله I: فشار خون بالا: ۸۰-۸۹
  • مرحله دوم: فشار خون بالا: ۹۰ یا بیشتر
  • بحران فشار خون: ۱۲۰ یا بیشتر. 

نکته: حتی اگر عدد دیاستولیک نرمال باشد (کمتر از ۸۰)، اگر میزان سیستولیک ۱۲۰-۱۲۹ باشد، ممکن است فشار خون بالا باشد. 

محدوده نرمال فشار خون

اگر فشار خون طبیعی دارید، کمتر از ۱۲۰/۸۰ است. برای ادامه دادن به آن از یک سبک زندگی فعال و رژیم غذایی سالم پیروی کنید. اگر در هر دو یا در سطح سیستولیک و دیاستولیک بالاتر از محدوده طبیعی است، پزشک باید قبل از تشخیص، بیش از یک بار فشار خون را اندازه گیری گند. 

روش‌های درمان فشار خون

درمان‌ها شامل تغییر سبک زندگی است و اگر کافی نباشد، ممکن است شامل داروها نیز باشد. 

تغییرات سبک زندگی عبارتند از: 

  • کاهش مصرف سدیم، از پزشک خود بپرسید که میزان سدیم روزانه چقدر باید باشد. 
  • ورزش هوازی (نوعی که ضربان قلب را تندتر می‌کند)، ۳ الی ۴ جلسه در هفته، هر جلسه ۴۰ دقیقه، مفید است. 
  • کاهش وزن، اگر اضافه وزن دارید. به ازای از دست دادن هر پوند، حدود ۱ شماره از اعداد فشار خون خود کم می‌شود. 
  • رژیم غذایی سالم DASH برای بهبود فشار خون طراحی شده است. DASH مخفف عبارت Dietary Approaches to Stop Hypertension است. این رژیم، از سبزیجات، میوه‌ها، غلات کامل، لبنیات کم چرب، مرغ و ماهی استفاده می‌کند. 
  • ترک کردن الکل برای زنان و مردان یکی دیگر از کارهایی است که برای درمان می‌شود انجام داد. 

محدوده فشار خون بالا

به صورت کلی چند مرحله برای بالا بودن فشار خون وجود دارد که عبارتند از: 

  • فشار خون بالا: فشار سیستولیک ۱۲۰ الی ۱۲۹ و فشار دیاستولیک کمتر از ۸۰ است. تغییرات سبک زندگی و نظارت بر فشار خون ممکن است تنها چیزی باشد که در این مرحله نیاز دارید. 
  • مرحله اول فشار خون بالا: سیستولیک ۱۳۰ الی ۱۳۹ یا دیاستولیک ۸۰ الی ۸۹. پزشک تغییرات سبک زندگی را توصیه می‌کند و بررسی می‌کند که آیا به دارو نیاز است یا خیر. 
  • مرحله دوم پرفشاری خون: سیستولیک حداقل ۱۴۰ یا دیاستولیک حداقل ۹۰. پزشک تغییرات سبک زندگی را توصیه می‌کند و شروع به مصرف دارو برای کاهش فشار خون را در نظر می‌گیرد. 
  • بحران فشار خون: فشار خون ۱۸۰/۱۲۰ یا بالاتر است. همچنین ممکن است علائمی مانند: درد قفسه سینه، تنگی نفس، بی‌حسی یا ضعف، و مشکل در بینایی یا صحبت کردن داشته باشید. این وضعیت خطرناک است و نیاز به تماس با اورژانس دارد. 

اندازه گیری فشار خون 

یک پزشک یا پرستار فشار خون را با یک فشارسنج که به یک کاف بادی متصل است اندازه گیری می‌کند. این کار، ساده و بدون درد است. فردی که فشار خون را اندازه گیری می‌کند، کاف را دور بازو می‌پیچد. برخی از کاف‌ها دور ساعد یا مچ دست می‌چرخند، اما اغلب دقیق نیستند. 

معمولا از گوشی، برای گوش دادن به جریان خون در شریان استفاده می‌کنند. آن‌ها کاف را تا فشاری بالاتر از فشار خون سیستولیک باد می‌کنند که دور بازو سفت می‌شود. سپس، آن‌ها آن را آزاد می‌کنند. هنگامی که کاف باز می‌شود، اولین صدایی که از طریق گوشی پزشکی می‌شنوند فشار خون سیستولیک است. به نظر می‌رسد صدایی هولناک. نقطه‌ای که این صدا از بین می‌رود، فشار خون دیاستولیک را نشان می‌دهد. در اندازه گیری فشار خون، همیشه عدد سیستولیک اول و سپس عدد دیاستولیک می‌آید. برای مثال، اعداد ممکن است ۱۲۰ روی ۸۰ یا به صورت ۱۲۰/۸۰ نوشته شوند. 

چه زمانی فشار خون را بررسی کنیم

اگر فشار خون نرمال است، هر سال آن را چک کنید و اگر بالا باشد، پزشک احتمالاً می‌خواهد آن را هر ۳ تا ۶ ماه یکبار بررسی کند. آن‌ها احتمالاً تغییرات سبک زندگی مانند ورزش بیشتر و رژیم غذایی بهتر را توصیه می‌کنند. 

در صورتی که به فشار خون بالا در مرحله اول مبتلا هستید، ممکن است پزشک تغییراتی در سبک زندگی پیشنهاد دهد و بعد از ۳ تا ۶ ماه دوباره به شرایط را بررسی کند. آن‌ها همچنین می‌توانند به فرد دارو بدهند، سپس یک ماه دیگر وضعیت او را بررسی کنند. این بستگی به شرایط سلامتی یا عوامل خطر دیگر دارد. 

اگر فشار خون، مرحله دوم یا بالاتر باشد، احتمالاً فرد دارو دریافت خواهد کرد. همچنین باید تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کند و یک ماه دیگر دوباره به پزشک مراجعه کند. 

کلام پایانی

با توجه به بررسی‌ها و راهنماهای پزشکی، به نظر می‌رسد که فشار خون ۷ به تنهایی در محدوده طبیعی و قابل قبول قرار می‌گیرد. ارزیابی صحیح و کامل فشار خون باید با در نظر گرفتن عوامل دیگری صورت گیرد. عواملی مانند: سابقه بیماری قلبی، دیابت، سن، سابقه خانوادگی، مصرف سیگار، چاقی و سایر عوامل ریسک. بنابراین، بهترین راه برای ارزیابی دقیق و مدیریت فشار خون، مراجعه به یک پزشک است. پزشک می‌تواند بر اساس معیارهای مختلف و با توجه به وضعیت فرد تشخیص دقیقی را قائل شود و در صورت لزوم، برنامه درمانی مناسب را تجویز کند.

نظرات